Tražite ih oko pulsara

MEGAGRAĐEVINE U SVEMIRU: ‘Nije ih teško pronaći, samo se trebate fokusirati na prava mjesta’

Prošle su godine astronomi izvijestili o ‘vanzemaljskoj megagrađevini’ koja orbitira oko jedne daleke zvijezde.

A sada jedan znanstvenik kaže kako se takve megagrađevine mogu pronaći relativno lako, samo se trebate fokusirati na prava mjesta, piše Daily Mail.

Izgrađene oko pulsara

Objasnio je kako bi se astronomi trebali skoncentrirati na 64 zvijezde pulsara u blizini našeg sunčevog sustava, za koje smatra da imaju najbolje šanse da oko sebe imaju izgrađenu vanzemaljsku megastrukturu.

Godine 2015. astronomi su zamijetili zvijezdu, znanu kao Tabby’s Star, čiji je sjaj misteriozno nasumce slabio i jačao.

Više je teorija pokušalo objasniti ovaj fenomen, a jedna od njih je da je to ‘treptanje’ uzrokuje rotacija vanzemaljske megagrađevine napravljene oko zvijezde kako bi prikupljala njenu energiju. Takva se struktura u teoriji naziva Dysonova sfera.

Nije kugla nego disk

Astronom sa sveučilišta u Tbilisiju podupro je tu tvrdnju, te čak kaže da bi se takve megagrađevine mogle lako otkriti i s tehnologijom koju trenutačno posjedujemo.

U radu objavljenom još prošle godine, profesor Zaza Osmanov izjavio je kako je veća vjerojatnost da su takve megagrađevine izgrađene u obliku diska nego sferične ljuske.

Prijedlog izgleda Dysonovog prstena oko zvijezdeFoto: Wikimedia

VANZEMALJSKA MEGASTRUKTURA: Je li crna rupa razlog neobičnog ponašanja misteriozne zvijezde

Ako je njegova teorija točna, to bi omogućilo Dysonovoj sferi da se nalazi u zvijezdinoj ‘nastanjivoj zoni’, te bi se mogla lako uočiti infracrvenim teleskopima.

U zoni koja pokriva svemir u blizini Sunčevog sustava nalazi se oko 64 pulsara. To su zvijezde kod kojih bi znanstvenici trebali tražiti megagrađevine, tvrdi prof. Osmanov.

Kaže i da, ako oko pulsara i pronađemo takve megagrađevine, one bi mogle biti izuzetno snažne.

MISTERIOZNA POJAVA: Nisu alieni, no megagrađevina oko zvijezde postaje sve čudnija

“Brzo rotirajući pulsari jako su snažni te bi prikupljanje njihove energije bilo izuzetno ispalativo, ali nastanjiva zona oko takvih zvijezda jako je udaljena od njih samih, te bi masa materijala potrebnog za izgradnju megaprstena bila bi višestruko veća od mase svih planeta asteroida, kometa i međuplanetarne prašine u tipičnom zvjezdanom sustavu.”

To bi značilo da bi vanzemaljska civilizacija koja bi bila u stanju izgraditi tako što bila dovoljno jaka da u potpunosti uništi čovječanstvo.

Povratak na Net.hr