CODEX GIGAS

JEZIVA TAJNA ĐAVOLJE BIBLIJE: Najveći srednjovjekovni rukopis krije mračnu legendu

Codex Gigas, ili “Đavolja Biblija” najveći je rukopis 13 stoljeća, a prema legendi, napisao ju redovnik uz pomoć Sotone.

Codex Gigas prozvan je i “Đavoljom Biblijom” zbog crteža Đavla preko cijele stranice, piše Vintagenews . Toliko je velik da moraju dvojica, a pretpostavlja se kako je napravljen od koža 160 teladi.

RITUAL STAR 400 GODINA: Poslušajte šest demona u najzloglasnijem slučaju egzorcizma

Visok je 92 centimetra, širok 50 a debeo 22 i teži 74,8 kg. Njegovih 620 stranica uvezano je u drvene korice obložene kožom. Sadrži brojna djela, među ostalim Vulgatu – latinski prijevod Starog i Novog zavjeta, standardni udžbenik srednjovjekovne medicije Ars Medicinae, Kroniku Bohemije, kalendar i dva dijela Josipa Flavija.

Molio se Luciferu

Vjeruje se kako je nastao u benediktinskom samostanu u Podlažicama u Češkoj. Pretpostavlja se kako ga je napisao redovnik Herman Samotnjak.

Prema legendi, napisao ga je u samo jednoj noći, uz pomoć Sotone. Kako je prekršio svoj redovnički zavjet, Herman je obećao kako će napraviti knjigu koja će osigurati slavu samsotanu no kad je shvatio da neće uspjeti sam, molio se Luciferu.

Codex Gigas je čuvao u samostanskoj knjižnici do 1593. a potom je odnesen u Prag kako bi bio kolekcije cara Rudolfa II. Na kraju 30-godišnjeg rata 1648, čitava kolekcija je odnesena kao ratni plijen u Švedsku. Od 1649 do 2007 stajao je u Kraljevskoj knjižnici, a od 2009. izložen je u nacionalnoj knjižnici.

the-codex-gigas-photo-credit-640x480

Povratak na Net.hr