MISTERIJ

JEDNOSTAVNO NE BI SMIO POSTOJATI… Ovaj 250.000 godina star klin je dokaz drevnih izvanzemaljaca?

U središnjoj Rumunjskoj pronađen je objekt za koji ni arheolozi niti kemičari nemaju nikakvo objašnjenje već 30 godina.

Uređujući obalu rijeke Moriš kod grada Aiuda, radnici su pronašli tri krajnje neobična predmeta, prenosi Dailyrecord. Poslani su na analizu u Cluj Naopocu. Za dva se brzo ispostavilo kako pripadaju izumrlom sisasvcu koji je živio prije 80.000 godina. No treći predmet i danas zbunjuje znanstvenike.

A MISLILI SMO DA SVE ZNAMO… 6 najmisterioznijih arheoloških otkrića u 2015.

U pitanju je, pretpostavljaju stručnjaci, sjekira, klin ili slična alatka. Problem je u tome što je od metala, i to 90 posto od aluminija, metala kojeg čovjek koristi tek zadnjih 200 godina.

Nagađalo se kako je sjekira možda podmenuta u moderno doba, no dva neovisna laboratorija, rumunjski i švicarski potvrdila su da je artefakt star 250.000 godina. Prema dosadašnjim arheološkim nalazištima, u to vrijeme ljudski rod nije znao niti izbušiti rupu u kamenu, a kovinu, (ponajmanje aluminij)  nije ni poznavao.

Ponajmanje aluminij koji je otkriven tek početkom 19. stoljeća. Ta je kovina još 1855. godine bila toliko rijetka da je komad aluminija bio izložen na Svjetskoj izložbi u Parizu kao najveća rijetkost.

Aluminijska sjekira (ili klin) izložen je u Nacionalnom muzeju transilvanijske povijesti.

Opis je kratak i jednostavan: “Porijeklo još nepoznato”.

Povratak na Net.hr