OVO JE OZBILJNO

‘JASAN DOKAZ DA NISMO SAMI’: CNN se dokopao povjerljivih dokumenata Pentagona koji detaljno opisuju susrete s NLO-ima

U izvještajima hladnim vojničkim govorom opisuju susrete s letjelicama koje su šokirale i pilote, no bivši voditelj vladinog programa koji je istraživao slične incidente ističe da ovako nešto ni SAD ni drugi nemaju u svom arsenalu i kako je ovo ‘jasan dokaz da nismo sami’

Pentagon je otkrio nove detalje susreta zrakoplova američke mornarice i neidentificiranog letećeg objekta koji su bili u fokusu javnosti nakon što su ove godine objavljene snimke triju takvih susreta.

“Nepoznata letjelica izgleda maleno, otprilike veličine kofera, i srebrne je boje”, stoji u jednom od izvještaja o incidentu od 26. ožujka 2014.

‘Pokušavao održavati vizualni kontakt, ali nije mogao’

Tijekom susreta s letjelicom jedan od mornaričkih F/A-18 zrakoplova “proletio je 300 metara od objekta, ali nije mogao potvrditi identitet letjelice”, navodi se izvještaju u kojem se dodaje kako je “pilot pokušavao održati vizualni kontakt s letjelicom, ali nije mogao”.

[VIDEO] PENTAGON OBJAVIO SNIMKE SUSRETA S NLO-OM: ‘Ubrzao je nevjerojatnom brzinom i nestao u dvije sekunde’

CNN je došao i do dokumenata koji su ranije bili označeni tajnima u kojima se detaljno objašnjavaju tri kratke snimke objavljene ranije tijekom godine.

Snimke je prvo objavio portal Drive, koji je do njih došao pozivajući se na zakon koji regulira pravo na pristup informacijama. Snimke pokazuju objekte koji brzo lete i mijenjaju smjer. Čuju se i piloti koji se čude koliko brzo objekti lete. Jedan glas nagađa kako bi možda mogli biti dronovi.

Prema novoobjavljenom izvještaju, čini se da je to i Pentagonova pretpostavka, jer se letjelica opisuje kao “bespilotni leteći sustav”, što je službeni naziv za dronove.

Čak i ako jesu samo dronovi, predstavljaju veliki problem

Slično se opisuje još jedna letjelica, koju su piloti presreli u studenome 2013. “Pilot je ostvario vizualni kontakt s malom letjelicom koja je imala raspon krila otprilike 150 centimetara te je bila bijela bez drugih očitih obilježja. Zbog malih dimenzija, pretpostavlja se kako je riječ o bespilotnom letećem sustavu”, navodi se u izvještaju.

No, izvještaj ističe kako čak i ako jesu posrijedi dronovi, vojska nije uspjela identificirati tko njima upravlja, što je veliki sigurnosni propust, s obzirom na to da su snimljeni iznad područja na kojem se testiraju zrakoplovi mornarice gdje su bilo kakvi drugi letovi strogo zabranjeni.

“Nakon letova, agencija je ispitala brojne lokalne operatore dronova, no niti jedan nije naveo kako zna išta o letjelicama. Strahujemo kako je samo pitanje vremena kada će se neki od naših zrakoplova usred leta sudariti s bespilotnim zračnim sustavom. Na mnogo načina, dronovi predstavljaju daleko veću opasnost u zraku od zrakoplova. Najčešće su teže uočljivi i vizualno i na radaru“, zaključuje se u izvještaju.

‘Nitko nema ništa slično u svom arsenalu’

Pentagon već dugo proučava snimke susreta pilota s neidentificiranim letjelicima, a tajni program je trajao od 2007. do 2012. Luis Elizondo, bivši voditelj tajnog programa, prije tri godine je za CNN istaknuo kako postoje “prilično uvjerljivi dokazi da nismo sami”.

“Ove letjelice, nazvat ćemo ih tako, pokazuju osobine kakve trenutačno nema nitko u arsenalu SAD-a, niti u arsenalu stranih zemlja, koliko znamo”, rekao je Elizondo, dodajući kako je iz programa otišao 2017. zbog tajnosti koja ga je okruživala kao i sustavnog uskraćivanja financiranja.

 

Povratak na Net.hr