A gdje je Kamelot?

IZ LEGENDE U STVARNOST: U Škotskoj pronašli prijestolnicu misterioznog kraljevstva iz doba kralja Artura

Arheolozi su u Škotskoj otkrili ostatke misterioznog kraljevstva s početka srednjeg vijeka.

Kraljestvo Rhengeg na vrhuncu moći bilo je u šestom stoljeću, u Velikoj Britaniji, prenosi UM. Spominje su u nekoliko izvora, ali do sada arheolozi nisu pronašli prijestolnicu nekada utjecajnog kraljevstva.

10 MISTERIOZNIH ZLATNIH PREDMETA: Arheološka otkrića koja još uvijek zbunjuju znanstvenike

No, iskopine u škotskom Gallowayu, koje pokazuju kako je brijeg bio utvrđen nizom zidina i palisada, mogle bi pružiti novi uvid ne samo gdje se nalazilo nego i kako je propalo. Mnogi povijesničari i danas dvoje je li kraljevstvo tek legenda ili je stvarno postojalo, obzirom da se spominje samo u epovima i pričama, kao i legendarnog  kralja Artura.

“Ovakav tip utvrde karakterističan je za važna središta svjetovne moći u Škotskoj, a svi dokazi upućuju kako je ovo bilo središte kraljevstva Rheged” ističu arheolozi Ronan Toolis i Christopher Bowles. Iskopine otkrivaju i veliku vatru, koja je bila toliko snažna da su neki dijelovi zida stopili, što pokazuje kako nije bio u pitanju “običan” požar nego je vatra morala harati tjednima.

“Namjerno i spektakularno uništenje utvrde početkom sedmog stoljeća pokazuje kako je kraj bio nasilan” zaklkučuju arheolozi.

Povratak na Net.hr