NISU IZVANZEMALJCI...

EGIPAT OTVARA UKLETE GROBNICE GRADITELJA PIRAMIDA: ‘Neka ih krokodil napada u vodi, a zmije na tlu…’

Egipatski arheolozi su otvorili za javnost ukleto groblje radnika koji su zidali piramide.

Ovo je prvi put da je otvorena nakon 30 godina. Nalazi su stari 4500 godina, a smješteni su blizu piramida u Gizi.

U egipatskom Ministarstvu starina ističu kako nastoje obnoviti i otvoriti više arheoloških nalazišta kako bi unaprijedili turizam pa će u platou Gizi sagraditi centar za posjetitelje i popločiti sve putove prema i oko samih lokaliteta.

U novootvorenom području, osim grobova radnika su i grobovi nadzornika iz kraljevske palače. Arheolozi vjeruju kako je nadzornik zaštitio čitavo groblje kletvama i činima kako bi zaštitio grobove od oskvrnuća.

U knjizi “Dolina zlatnih mumija” arheolog Zahi Hawas navodi samo neke od primjera kletvi kojima su zaštićeni grobovi graditelja: “Svima koji uđu u grobnice i čine zlo grobu i unište ga – neka ih korkodil napada u vodi, a zmije na zemlji; neka nilski konj bude protiv njih u vodi, a škorpion na zemlji”, prenosi Daily Mail.

Grobnica Nefera Thietha, nadzornika izgradnje, svećenika bliskog kraljevskoj obitelji dobro je očuvana. Ima dva lažna ulaza i brojne natpise na zidovima.

Hawas, koji je radio za ministarstvo kada su grobnice otkrivene, opisuje i život radnika. Usprkos uvriježenom mišljenju kako su piramide gradili robovi, grobnicu za svog božanskog vladara radili su seljaci kojima je to bila i velika čast i dodatan izvor prihoda.

“Seljaci iz okolnih sela i provincija su se izmjenjivali tijekom cijele godine. Bili su podijeljeni u skupine s nazivima poput Prijatelji Kufua, ili Pijanice iz Menaura, koje su se međusobno natjecale. Svaka skupina bila je podjeljena u pet philija, (grčki termin za pleme). U svim skupinama, plemena su se zvala jednako – prema drevnim egipatskim nautičkim nazivima poput pramac ili krma” objašnjava Hawas.

Svaka filija bila je podjeljena u skupine od 10, 20 ljudi koja je bila označena jednom hijeroglifom koji je predstavljao poticajne ideje poput života, ustrajnosti ili savršenstva.

Povratak na Net.hr