JEZIVO

AUTORICA – OPSJEDNUTA ČASNA: Kodirano ‘vražje pismo’ iz 17 st. napokon dešifrirano, evo što piše

‘Pismo od vraga’ iz 17. stoljeća koje je napisala sicilijanska časna sestra koja je tvrdila da ju je opsjeo Lucifer napokon je prevedeno zahvaljujući mračnom internetu.

Sestra Maria Crocifissa della Concezione iz samostana u Palma di Montechiaru napisala je 1676. godine šifrirano pismo za koje je tvrdila da mu je autor sam Sotona koji je koristio njezine ruke, piše Daily Mail.

Više od 340 godina kasnije skupina talijanskih informatičara dekodirala je šifru koristeći dekripcijski softver koji su pronašli na dark webu, te su otkrili kako stvarno nosi vražju poruku, u kojoj su Bog i Isus samo ‘nepotreban teret’.

Probudila se s pismom

Sestra Maria Crocifissa della Concezione rođena je kao Isabella Tomasi 1645., ali je prekrštena kada je sa 15 godina ušla u samostan benediktinki u Palma di Montechiaru.

Jednoga jutra 1676. probudila se prekrivena tintom i s tajanstvenim pismom pred sobom. Rekla je drugim sestrama kako ju je opsjeo Sotona te je natjerao da napiše poruku.

Časne sestre su joj vjerovale, unatoč tome što nisu mogle, kao ni generacije nakon njih, razumjeti šifru kojom je pisano pismo koje su izložile u samostanu.

Samostan Palma di MontechiaroFoto: Wikimedia

Softver za obavještajne službe

Brojni su ljudi pokušali dekodirati ga tijekom stoljeća, ali bezuspješno. Do sada.

Tim iz Znanstvenog centra Ludum u sicilijanskom gradu Cataniji iskoristio je program koji su pronašli na dark webu kako bi dešifrirali pismo.

“Čuli smo za softver, za koji vjerujemo da ga koriste obavještajne službe za razbijanje šifri”, rekao je Daniel Abate, direktor centra.

Softver smo napunili drevnim grčkim, arapskim, runskim alfabetom i latinskim kako bismo dešifrirali dio pisma i dokazali da je stvarno vražje djelo”, rekao je.

Lingvistička stručnjakinja

Sestra Maria postala je pravi stručnjak za lingvistiku tijekom svog boravka u samostanu, a znanstvenici vjeruju kako je pismo zapravo napisano jezikom koji je sama izmislila, mješavinom jezika i pisama koje je upoznala.

Koristeći tu teoriju kao početnu točku, tim je napunio softver svim jezicima s kojima je mogla doći u kontakt, tako da je uz latinski, drevni i suvremeni grčki između ostalih korišten i jezik Jazida.

Dio misterioznog ‘vražjeg pisma’Foto: Wikimedia

VIDEO: Razumijete li tajni jezik žena?

Za početak su uspjeli prevesti 15 redaka teksta te su otkrili da se u njemu raspravlja o odnosima između ljudi, Boga i Sotone.

Kažu kako je pismo poput buncanja, nije posve konzistentno i razumljivo. To podržava teoriju nekih modernih znanstvenika kako sestru Mariju nije obuzeo vrag već da je patila od shizofrenije ili bipolarnog poremećaja.

Pismo opisuje Boga, Isusa i Sveti Duh kao “nepotreban teret”, i kaže kako “Bog misli da može osloboditi smrtnike”.

Isto kaže kako je čovjek izmislio Boga, dodajući kako “ovaj sustav ne koristi nikome”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr