UČITE OD STARIJIH

BAKA IZ TRIBUNJA POUČAVA MLADE: Nepojedenu bananu zašila je koncem pa rekla: ‘Boje nego da se ošuši’

Stariji ljudi, pogotovo ako žive u Hrvatskoj, silom prilika naučeni su skromnosti, štedljivosti i odricanju.

Ima bezbroj primjera koji svjedoče tomu kako su naše prabake, bake, pa i majke vješte u sitnim kućanskim trikovima pazeći da se ne baci išta što je još jestivo ili upotrebljivo.

Jedan takav primjer ponudila je popularna satirična Facebook stranica Dnevna doza prosječnog Dalmatinca. Tamo je, naime, objavljena fotografija nepojedne banane koju je jedna baka iz Tribunja zašila koncem – da se ne osuši! Par šavova vješto načinjenih iglom i koncem i pola banane u kori spašeno je od truljenja i bacanja u kantu za smeće.

A štedljiva baka poručuje mlađim naraštajima: “Sinko boje nego da se ošuši”.

Naravno, komentari su različiti. Mlađi se uglavnom sprdaju s bakinom domišljatošću ne računajući da će i njih možda dočekati neizvjesna starost u kojoj će svaki zalogaj biti vrijedan ovakvog truda. No, valja priznati da ima i duhovitih komentara.

“Blago onom ko ima babu”, kaže jedan. “Dobro da nije sašila na mašinu”, kaže drugi, a treći dodaje: “Naša šiva lavor, a ova bananu”.

Neki su se dosjetili da bi studenti medicine mogli na bananama učiti zašivanje rana, a netko je čak izrazio sumnju u autentičnost fotografije ustvrdivši da “baba bolje šije od ovoga”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr