ZARAZA U BOLNICI /

Šokantni podaci: Prvi slučaj zaraze krajem travnja, a zadnja osoba preminula 31. svibnja

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bakteriju su izolirali u vodovodu i u tijeku je pasterizacija sustava, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici

18.6.2024.
14:11
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Troje pacijenata preminulo je nakon što se zarazilo legionelom u zagrebačkoj bolnici Rebro. Kako doznaje Danas.hr, sveukupno se legionelom zarazilo šestero ljudi i to u bolnici. Doznajemo također da svi zaraženi imaju teške komorbiditete i da su imunokompromitirani.

Podsjetimo, nešto ranije objavili smo kako su nam iz KBC-a Zagreb potvrdili da se u bolnici pojavila legionela te da su je izolirali u vodovodu. "Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenutku je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kazao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju uzrokuje bakterija. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Image
ATIPIČNA UPALA PLUĆA /

Što je legionela kojom su se zarazili na Rebru? Ovo su prvi simptomi koji se pojave

Image
ATIPIČNA UPALA PLUĆA /

Što je legionela kojom su se zarazili na Rebru? Ovo su prvi simptomi koji se pojave

Iz KBC-a Zagreb za Danas.hr kažu da su odmah alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i da je bakterija izolirana u vodovodnom sustavu. "U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", izjavio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno se poduzimaju protuepidemijske mjere pasterizacije, višestrukog ispiranja sustava i postavljanja filtera.

Doznajemo i da je od pet uzetih uzoraka, legionela nađena u uzorku vode te da je koncentracija legionele višestruko premašila dozvoljene vrijednosti.

Jutarnji list piše da je problem s legionelom počeo prije šest tjedana te da je posljednja osoba preminula 31. svibnja. List piše da se u bolnici na rezultate nalaza vode čekalo desetak dana, a nejasno je je li se što radilo u međuvremenu i zašto se danas krenulo s pasterizacijom, odnosno ispiranjem.

"Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje", rekao je za Jutarnji prof. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je potvrdio da je prvi slučaj bio krajem travnja.

Iz bolnice su najavili konferenciju za novinare u 17 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Presudno otkriće znanstvenika za spašavanje života bolesnika sa šećernom bolešću

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo