Za hranu imamo manje od 300 dinara dnevno

Prosečna potrošačka korpa mnogima nedostižna

3.12.2012.
17:12
VOYO logo

Samo za hranu i račune, prema najsvežijim podacima, prosečnoj porodici potrebno je 61.000 dinara, a da bi se ti troškovi podmirili, neophodna je jedna i po prosečna plata.

Po ovoj računici, svaki član domaćinstva za tri obroka dnevno može da potroši najviše 285 dinara, pišu Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hranu sada u proseku plaćamo gotovo za trećinu više nego početkom godine, jer nema proizvoda koji u međuvremenu nije promenio cenu. Kod nekih artikala, kao što su ulje, šećer, mleko, jogurt, razlike su još i veće.

Za hranu prosečno domaćinstvo izdvaja 25.640 dinara, a čak trećina od te sume odlazi na hleb, mleko, sir i jaja. Gotovo isto para potroši se na meso i prerađevine. Za voće i povrće, kako tvrdi statistika, potrebno je mesečno 3.200 dinara, dok je za sokove neophodno oko 2.000 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki član porodice mesečno za hranu na raspolaganju ima 8.546 dinara, odnosno 285 dinara dnevno. Na obrok, prema ovoj računici može da potroši 95 dinara. U dnevni budžet može da se uklopi pola vekne hleba - 24 dinara, pola litre jogurta - 45 dinara, 300 grama najjeftinijeg mesa sa kostima, koje staje oko 120 dinara, pola kilograma krompira i toliko jabuka za koje je potrebno oko 100 dinara.

Da bi kupio litar ulja građanin Srbije sa prosečnom zaradom mora da radi 36,4 minuta, a litar mleka ga „košta“ 17 minuta rada. Kilogram svinjskog mesa vredi prosečnih 2 časa i 35 minuta posla. Za kilogram limuna radimo čak 50 minuta, krompir je „težak“ deset minuta, a jedno jaje vredi tri minuta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupovna moć građana i dalje je na nizbrdici. Računica Ministarstva trgovine pokazuje da je korpa u septembru za 1.460 dinara bila „teža“ nego u avgustu, odnosno 2,43 odsto. Kada se uporede porodični troškovi ishrane i računa, septembra ove i prošle godine dolazi se do razlike od oko 6.000 dinara ili nešto više od 10 odsto.

Nevolja je međutim u tome što je za mnoge i prosečna plata nedostižna, a najveći broj građana Srbije radi za 20.000 ili 25.000 dinara. Zbog toga je puna potrošačka korpa, za većinu - pusti san. A gde su tek računi za komunalije i prevoz...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo