Vrh vodenog talasa stiže večeras – sve pod kontrolom? (FOTO)

Nadležni tvrde da nema mesta panici

Vrh poplavnog talasa na Dunavu, koji dolazi iz Mađarske u Srbiju, očekuje se večeras i sutra. Poplavljena su vikend naselja uz Dunav u Bezdanu i Apatinu.

Vodeni talas je pod kontrolom na teritoriji Srbije i stanje je daleko od alarmantnog, izjavio je Miodrag Pješčić, vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode, podsetivši da se danas očekuje kulminacija talasa kod Bezdana, navodi Tanjug.

On je objasnio da je prva odbrana linije od poplava stabilna, nema prelivanja nasipa, a situacija se redovno osmatra i prati.

Dok je vodeni talas napravio “darmar” u Evropskoj uniji, odnosno srednjoj Evropi, u našoj zemlji se beleže samo pojedinačni slučajevi, kao što je teritorija Beočina gde je ugroženo nekoliko kuća, kazao je Pješčić na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

Samo pojedinačni slučajevi

Reč je uglavnom o vikend naseljima uz Dunav koja su poplavljena, kao i duž kanala Dunav-Tisa-Dunav. Voda se izlila i u Odžacima, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

Nivo vodostaja Dunava će sutra bit drugi u istoriji po visini i najviši od kako su izvršene rekonstrukcije nasipa, kaže ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je za RTS da očekuje da tenzija oko poplavnog talasa postoji u naredna tri dana i ponovo istakao važnost preventive u ovakim slučajevima.

On je ukazao na to da stalno treba pričati o tome i podsticati ljude da se ovakve stvari ne ni dešavale stalno.

Jedno vreme se stekla slika da smo mi u Srbiji potpuno opušteni kada je reč o poplavi i to nije tačno – pripreme za ovo traju prilično dugo – kazao je Marić.

Foto: Tanjug

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr