Volonterka sa Islanda, koju je funkcionerka iz Kruševca izvređala, poslala pismo izvinjenja

Zamenici gradonačelnika Kruševca zasmetao fizički izgled Erle Dur Magnusdotirn

Zamenica gradonačelnika Kruševca Slobodanka Miladinović izvređala je mladu volonterku Erlu Dur Magnusdotirn, koja je u Kruševcu boravila prošle nedelje, kako bi u kancelariji za mlade održala edukativnu radionicu o volonterizmu. Miladinovićka, inače kadar DSS-a, prokomentarisala je izgled i odevanje mlade devojke na svom fejsbuk profilu rečima “lepotica,kao i sve sto stize iz EU,kao da je krenula u Bivoljski ključ da poliva papriku”.

Nakon što se na “Fejsbuku” podigla prašina zbog vređanja oglasila se i mlada volonterka, a “Blic” je njeno pismo preneo u celini:

Draga gđo Miladinović,
Moje ime je Erla Dur Magnusdotir i volonterka sam sa Islanda. Prošle nedelje sam imala priliku da dođem u Kruševac po prvi put i moram da priznam da mi se grad zaista dopada. Tamo sam upoznala odličnu grupu mladih ljudi i održala sam radionicu o Evropskoj volonterskoj službi, što je odlična prilika za mlade širom Evrope da se besplatno usavršavaju, putuju i žive van svoje zemlje u trajanju do godinu dana. I sama sam volonterka EVS-a i proteklih godinu dana sam živela u Srbiji i bavila se radom koji će, nadam se, doprineti zajednici u Srbiji. Znam mnoge ljude iz Srbije koji su bili volonteri EVS-a i svi oni se slažu sa tim da im je to bilo najlepše iskustvo u životu.

Za vikend sam videla da se moje ime pojavilo u novinama. Ne zbog toga što sam pokušala da učinim nešto lepo, upoznajući mlade iz Kruševca sa ovom sjajnom prilikom, već zbog načina na koji sam izgledala i zbog mog porekla. Samo želim da kažem da mi je žao ukoliko sam Vas na bilo kakav način uvredila. Za ovakvu radionicu nije propisan stil oblačenja, jer se radi o neformalnom obrazovanju i ja sam došla da razgovaram sa mladima o EVS-u na neformalan i njima prilagođen način. Želela sam da budem neko s kim oni mogu da se poistovete, jer sam i ja mlada osoba i smatram da je to važnije od nošenja svečane odeće. Možda nije profesionalno što sam nosila farmerke i majicu, ali sa Vaše strane nije u redu da tako nešto komentarišete na “Fejsbuku” i vređate moj izgled, oblačenje i poreklo; svakako bi bilo bolje da ste povodom toga kontaktirali lično sa mnom ili sa Kancelarijom za mlade iz Kruševca, koja me je pozvala, stoji u pismu.

Organizacija “Hajde da” na čiji je poziv i mlada Islanđanka došla u Kruševac, zahteva javno izvinjenje iz kabineta gradonačelnika.

U daljem pismu oni su objasnili da je mlada volonterka Erla Dur Magnusdotir, koja posredstvom Evropskog volonterskog servisa boravi već 11 meseci u Srbiji i volontira na omladinskim projektima, došla u Kruševac i održala edukativnu radionicu na temu kako mladi iz Kruševca mogu besplatno da se usavršavaju i putuju u EU putem Evropskog volonterskog servisa i programa “Mladi u akciji”.

Komentar zamenice gradonačelnika odobrilo je nekoliko korisnika, ali je bilo daleko više onih kojima se ni malo nije dopao način na koji je iskomentarisana gošća njihovog grada. Osim što je Miladinovićki skrenuta pažnja da Island nije u EU i da je pored toga čak i elementarno nepismena, Vanja Rakić iz Kancelarije za mlade napisala je da su mladima u Kruševcu bitni vrlina i kvalitet osobe, a ne njen stil odevanja i fizički izgled. Potom je usledio novi komentar Miladinovićke (nije redigovan, prim. aut):

Dragi Vanja drago mi je da sam saznala da je Vaša volonterka iz Evrope, da ste pazljivo prcitali moj komentar videli bi ste da se on ne odnosi na njen fizicki izgled ,vec na stil oblacenja KAO DA JE KRENULA U BIVOLJSKI KLUC DA POLIVA PAPRIKU.Moracete da priznate da ste kroz sve te Vase obuke kroz koje ste prosli SAZNALI NESTO o poznatom HALO efektu, koji predavac salje svojim slusaocima. No hajde da zanemarimo psihologiju kao nauku odraz dobrog porodicnog vaspitanja je i kako ste i za koju priliku obuceni.Sigurna sam da VI u treger majici niste isli u skolu i da Vam profesori nisu dolazili u skolu u mini suknjui ili nedaj boze sa keceljom i papucama.Smatram da stil oblacenja treba da bude primeren situaciji i da salje poruku o osobi eto vratismo se ponovo na naucno utemeljenje neke tvrdnje.Srdacan pozdrav i izvinjenje ako Vas je moj komentar licno povredio.Dana Miladinovi’ I ZA KRAJ MLADI COVECE MERA ZNANJA JE ZNANJE MERE U SVEMU U ZIVOTU A PREDAVANJE O VOLOTERIZMU JE ZIVOT ..

Povratak na Net.hr