Vlada Srbije ne da malu Reu ocu u Hrvatskoj

Vučić razgovarao sa Selakovićem a stigli i dokazi da je Rein otac maltretirao suprugu

17.10.2013.
15:12
VOYO logo

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem i tom prilikom je rekao da država Srbija preduzme sve mere u skladu sa zakonom, kako bi mala Rea Matijević ostala u Srbiji, saznaje "Kurir" nezvanično u Vladi Srbije.

U cilju zastite prava deteta neophodno je preduzeti sve mere kako bi se obezbedio ostanak male Ree sa majkom jer su kabinetu vicepremijera dostavljene informacije da je suprug Robert Matijević tukao svoju suprugu i majku Ree, Natašu Matijević dok je bila u drugom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična saznanja ranije je danas objavio i Blic". Obaveštajni izvori lista potvrdili su informacije da je Robert Matijević suprugu Natašu tukao čak i dok je bila trudna.

Prema saznanjima "Blica", Vlada na ovaj način želi da spreči da dete bude predato ocu nasilniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na rešenje Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, po kome mala Rea do okončanja brakorazvodne parnice terba da živi sa majkom, Viši sud u Valjevu odlučio je u korist Roberta Matijevića, koji Natašu tereti za otmicu deteta, i nalaže da dete treba vratiti ocu koji živi u Hrvatskoj.

Iako je Nataša Matijević zbog fizičkog i psihološkog maltretiranja od strane supruga jedno vreme kao žrtva nasilja sa detetom boravila u Sigurnoj kući u Hrvatskoj, za domaće sudove to nije bilo važno, jer su se u presudi rukovodili Haškom konvencijom o građanskim aspektima međunarodne otmice deteta, po kojoj je regulisano pod kojim uslovima je potrebno obezbediti povratak maloletnog deteta u državu (Hrvatsku) iz koje je izvedeno bez saglasnosti jednog od roditelja (Roberta Matijevića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke domaćih sudova izazvale su osudu javnosti i pokrenule veliki broj ljudi da joj na neki način pomognu. Zato su žitelji Ljiga, odakle je Nataša, i organizovali proteste kako bi sprečili izvršenje presude.

U Udruženju “Roditelj” navode da je slučaj Nataše Matijević još jedan dokaz gde domaći sudovi ne uzimaju u obzir najbolji interes deteta, bez obzira što ih svi zakoni na to obavezuju, i da odlučuju po automatizmu ne uzimajući u obzir širu sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Najbolji interes u ovom slučaju jeste da bude uz majku, jer je ovde bilo i porodičnog nasilja - kaže Bojana Selaković iz ovog Udruženja.

Roditeljski portal “Bebac.com” najoštrije je osuđuje odluku suda, istakavši da tim potezom “država Srbija i njena institucija sud još jednom pokazuju da im je na prvom mestu slepo poštovanje slova na papiru, a ne život i dobrobit deteta”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Majka deteta jeste prekršila zakon i nije odvodila dete na viđanje sa ocem tri puta nedeljno kako je predviđeno sudskom odlukom, ali ne smemo zanemariti činjenicu da je ona pre preseljenja u Srbiju, u Hrvatskoj iz bračne zajednice pobegla u Sigurnu kuću. Zato zahtevamo da se majci i detetu pre svega obezbedi apsolutna fizička sigurnost, i zaštita od psihičkih trauma, a da se tek onda pristupi rešavanju problema onako kako zakon nalaže - navodi “Bebac.com”.

Foto: Press

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo