Veliki Trnovac: Tona i po droge u svakom trenutku

Selo u koje ni Žandarmerija ne zalazi

15.7.2013.
10:27
VOYO logo

Albanci kažu da je selo Veliki Trnovac glavni grad Bujanovca. Svi za koje se u ovoj opštini može reći da su vlast rođeni su u Velikom Trnovcu. U medijima je davno obznanjeno da je Veliki Trnovac najveće selo u Srbiji, ali razgovori sa Srbima nisu baš poželjni. Čak ni Žandarmerija ne ulazi rado u ovo mesto, saznaje Blic.

U toj sredini niko ne zna makar ni približno koliko selo ima stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Pola Trnovca je u Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji. Ovde nas ima 10.000 u 2.000 domaćinstava. Na internetu selo ima 300 odrednica - kaže mi kolega Albanac.

Albanci su bojkotovali poslednji popis stanovništva. One 2002. godine selo je imalo 6.762 stanovnika, plus oni koji rade u inostranstvu. Trnovac je po mnogo čemu specifičan. Ljudi uglavnom izbegavaju susrete i razgovore sa Srbima. O fotografisanju nema ni govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Šetati kolima po selu, posebno sa beogradskim tablicama, nije baš uputno - savetuje Dragan Stamenković, portparol Policijske uprave u Vranju.

U selu se na prste jedne ruke mogu izbrojiti oni koji imaju dva ara obradive zemlje. Ipak, Trnovčani mnogo bolje žive nego drugi Albanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ima nas svuda. Pokretljivi smo, putujemo mnogo. Selo ima direktne autobuske linije za Švajcarsku, Nemačku i za Prištinu - priča taksista Imer.

U samom selu ima tek stotinak radnih mesta u preduzećima „Agro-adrija“, „Ćosja“, „Mađar turuzmu“, trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, ali je dosta onih koji rade u Bujanovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Publicista Borko Gvozdenović u svojoj knjizi “Trag do Istanbula” napisao je: Nema inspektora Interpola čiji je posao suzbijanje krijumčarenja droge i oružja, otkrivanje “stručnjaka” za “pranje novca”, hvatanje zlikovaca koji trguju nesrećnim ženama, pa čak i decom za razvratne, pedofile i slično, a da ne zna za Veliki Trnovac.

Poslednjih godina to nije nikakva novost, veliki broj puteva droge vodili su od Pakistana preko Turske do Velikog Trnovca. Selo je na kartama Interpola bilo obeleženo istim znakom, kao i najveći svetski centri narkotika. Neki kažu da u selu u svakom trenutku ima 1,5 tona marihuane, heroina i kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Imamo četiri-pet preduzeća, školu sa 1.000 učenika, Dom zdravlja, Poštu, desetak kafana i kafića, desetak prodavnica, fudbalski klub, tri džamije, oko 1.700 fiksnih i mnogo više mobilnih telefona - kaže predsednik mesne zajednice Agim Haliti.

U ovom čisto albanskom selu je i Crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene. Srbi tamo dolaze samo jedanput godišnje - 3. juna, kada se okupi stotinak potomaka onih koji su tamo nekada živeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki Trnovac je rodno mesto Ridvana Ćazimija - poznatijeg kao komandanta Lešija, formacijski drugog komandanta nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), koji je ubijen 24. maja 2001. godine.

Sledeće godine u selu mu je otkriven impozantni spomenik na kojem se od tada viori zastava Republike Albanije. Leši je 12 godina posle smrti ušao u legendu. Danas u Bujanovcu i Preševu nema albanske kuće koja njegovu fotografiju ne drži na zidu. Ono što je Adem Jašari na Kosovu, to je komandant Leši među Albancima na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Trnovcu je rođen prištinski akademik Nedžat Daci, ali i veliki narko-bos Mehmed Ali Karakafa. Stari Trnovčani kažu da su oni bili čuveni trgovci zlatom. Kasnije su uvideli da veću zaradu donosi trgovina drogom i oružjem, a u poslednje vreme i ljudima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo