Usvojena rezolucija o zabrani obrezivanja devojčica

Svakog dana osakati se 6000 devojčica

21.12.2012.
8:24
VOYO logo

Generalna skupština UN juče je jednoglasno odobrila rezoluciju o globalnoj zabrani sakaćenja ženskih genitalija, što je praksa koju provode neke kulture iz verovanja da se obrezivanjem devojčica kontroliše ženska seksualnost i povećava plodnost.

UN su saopštile da je oko 70 miliona devojčica i žena bilo podvrgnuto toj proceduri 2010, dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da se svakog dana taj postupak sprovodi nad 6.000 devojčica širom sveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rezoluciji koju je sponzorisalo više od 100 zemalja, praksa obrezivanja opisana je kao škodljiva i izuzetno štetna po psihičko, seksualno i reproduktivno zdravlje žena i devojčica.

Njome se 193 države članice pozivaju da tako nešto osude i pokrenu kampanje edukacije kako bi se to sprečilo i iskorenilo. Sve države pozvane su da donesu zakone kojima bi obrezivanje devojčica bilo zabranjeno i kažnjivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal, sakaćenje ženskih genitalija je uobičajena praksa u 28 afričkih država, kao i u Jemenu, Iraku, Maleziji, Indoneziji, ali i među pojedinim etničkim grupama u Južnoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo