Odmaralište tri godine ne radi, a isplaćuju plate

Sumnjive radnje oko „Smederevskog odmarališta na Rtnju“

2.7.2013.
18:20
VOYO logo

Ustanova koju je Skupština grada Smedereva osnovala pre tri godine da bi organizovala odmor i rekreaciju za decu ne bavi se svojom delatnošću, ima dva zaposlena – direktora i zamenika direktora (oboje iz SPS-a), a građevinske radove vredne više od 40 miliona dinara poverila je konzorcijumu u kojem je bila firma člana gradskog veća iz SPS-a, otkriva Pištaljka.

Za plate i doprinose rukovodilaca Ustanove „Smederevsko odmaralište na Rtnju“ u 2012. godini potrošeno je 1.842.153 dinara, dok je ove godine planirano i odobreno 1.237.284 dinara. Dvoje zaposlenih su v.d. direktora Dragan Stanić i njegova zamenica Tamara Đorđević, koja je prethodno bila v.d. direktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Programu rada ove ustanove za 2013, kao osnovni razlog što odmaralište na Rtnju još uvek ne radi navodi se kašnjenje građevinskih radova.

- Radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta na Rtnju teku zadovoljavajućim tempom, bez obzira što generalno kasni završetak objekta u celosti - piše u tom dokumentu. Rok za završetak radova bio je 20. jun prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna nabavka za izbor izvođača građevinskih radova na odmaralištu okončana je decembra 2011. godine a na tenderu je pobedio konzorcijum smederevskih firmi VIG d.o.o. i ITG. Vrednost radova bila je 32,5 miliona dinara. U januaru ove godine, direktnom pogodbom je istim firmama dato 8.090.884 dinara bez PDV-a za dodatne građevinske radove.

Vlasnik firme ITG je Milija Barović, član Glavnog odbora SPS-a, i od 2008. do 2012. član Gradskog veća Smedereva. Na toj funkciji bio je zadužen za rad lokalnih javnih preduzeća, pa je pod njegovom nadležnošću bilo i Smederevsko odmaralište na Rtnju, ali i Direkcija za izgradnju Smedereva, koja je izradila projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju odmarališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se prva osuđujuća presuda zbog neprijavljivanja poslova firmi funkcionera sa organima javne vlasti odnosi upravo na Barovića i ITG – Prekršajni sud u Beogradu je početkom ove godine firmi ITG izrekao kaznu od 200.000 dinara, a direktoru preduzeća 20.000 dinara zbog toga što Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili da učestvuju u postupcima javnih nabavki koje je raspisala opštinska uprava u Velikoj Plani.

Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje da je pravno lice u kojem je funkcioner vlasnik više od 20% udela ili akcija, ako učestvuje u postupku javnih nabavki, dužno da o tome obavesti Agenciju u roku od tri dana od dana preduzimanja prve radnje u postupku, a i o konačnom ishodu postupka u roku od tri dana od dana saznanja o njegovom okončanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je da li je Barovićevo preduzeće uopšte smelo da se prijavi za učešće u radovima na odmaralištu na Rtnju, pošto zakon zabranjuje funkcionerima da javnu funkciju obavljaju kako bi stekli neku pogodnost za sebe ili povezano lice.

Skupština grada Smedereva je 15.3.2010. godine donela odluku da, pored više od petnaest postojećih lokalnih javnih preduzeća i ustanova, osnuje novu ustanovu. Za tu ideju poslužila je građevina iz 1947. u rtanjskom selu Mirovu, koja je kao odmaralište prestala da radi pre više od dve decenije. Smederevski odbor SPS-a najavljivao je krajem 2011. da će odmaralište uskoro početi da radi i obećavao da će „socijalisti u narednom periodu stvoriti još bolje uslove za razvoj sporta i fizičke kulture“. „U cilju stvaranja uslova za odmor i rekreaciju omadine, zaposlenih, penzionera i pripreme sportista, a pre svega školske omladine Ustanova Smederevsko odmaralište Rtanj staviće se u funkciju do polovine 2012. godine“, navodi se u saopštenju SPS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta direktor i zamenik direktora Ustanove rade više od tri godine nismo uspeli da saznamo, jer ni Stanić ni Đorđevićeva nisu odgovarali na naše pozive. Tamara Đorđević (ranije Todosić) bila je 2000. godine urednica „Radija S“ u Smederevu i član Glavnog odbora SPS-a, pa se njeno ime našlo na 738. mestu liste funkcionera režima Slobodana Miloševića kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. Njen partijski drug Dragan Stanić je 2002. godine biran za potpredsednika odbora SPS Smedereva, a na izborima u maju 2012. godine bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Smedereva na izbornoj listi SPS-Jedinstvena Srbija.

Ni predsednik upravnog odbora Ustanove „Smederevsko odmaralište na Rtnju“ Radoslav Dačić nije bio raspoložen da odgovara na pitanja, rekavši da on nije prava osoba za razgovor i da ne bi želeo da nešto pogrešno kaže, jer „nije upućen dokle se odmaklo u pripremi odmarališta za rad“. Ustanova „Smederevsko odmaralište na Rtnju“ ima petočlani upravni odbor i tročlani nadzorni odbor. Dačić kaže da članovi upravnog odbora ne dobijaju naknadu za svoj rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Ekapija

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo