Univerzijada: Sporo suđenje za zloupotrebe u javnim nabavkama (FOTO)

Više od četiri godine tapkanja u mestu

30.5.2013.
18:05
VOYO logo

Postupak za zloupotrebu službenog položaja protiv Siniše Jasnića, aktuelnog predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije i bivšeg direktora preduzeća Univerzijada BG 2009 d.o.o, zbog sklapanja poslova bez obavezne procedure javne nabavke više od četiri godine tapka u mestu, saznaje Pištaljka.

Optužnica protiv Jasnića podignuta je još u februaru 2009. godine, ali je zbog reforme pravosuđa godinu dana kasnije njegov predmet dodeljen drugom sudiji Prvog osnovnog suda u Beogradu. Zvanični podaci sa Portala sudova pokazuju da su od februara 2010. do danas zakazana samo tri pretresa koja nisu održana. Poslednji je bio zakazan za 20. mart ove godine, a pre toga tužilaštvo je u oktobru 2011. ispravilo optužnicu. U međuvremenu, uvedeno je krivično delo "zloupotreba položaja odgovornog lica" i svim tužiocima u Srbiji ostavljen rok da postojeće optužnice usklade sa izmenjenim Krivičnim zakonikom, odnosno da delo "zloupotreba službenog položaja" prekvalifikuju do 1. jula ove godine. To bi moglo da dodatno uspori proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojeća optužnica Jasnića tereti da je u periodu od decembra 2005. do oktobra 2008. godine kao direktor preduzeća Univerzijada BG 2009 d.o.o. novac koji je to preduzeće dobilo iz budžeta Republike i budžeta Grada Beograda trošio suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i suprotno ugovorima sa tadašnjim Ministarstvom prosvete i sporta, a kasnije Ministarstvom omladine i sporta. U pitanju je nabavka opreme i reklamnog materijala, kao i usluge prevoza i video produkcije za potrebe učešća državne delegacije na Univerzijadi 2007. godine u Bangkoku.

Bez tendera platio 76,7 miliona dinara

Siniša Jasnić je, kako navodi tužilac u neznatno izmenjenom optužnom predlogu, sa preduzećem Porsche leasing bez tendera zaključio pet ugovora o zakupu službenih vozila, dok je sa preduzećem Porsche mobility zaključio četiri ugovora, što je ukupno budžet koštalo 3.723.720,64 dinara. Takođe, Jasnić je bez tendera zaključio i ugovor o izradi reklamnog materijala sa firmom Gemp iz Beograda, a to je budžet koštalo 6.899.047,48 dinara. Tužilac dalje navodi da je direktor Univerzijade BG 2009 d.o.o. bez tendera, preko agencije Fudbalskog saveza Srbije "Plavi, plavi", kupio avionske karte u vrednosti od 36.529.140 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim, poslove video koprodukcije Jasnić je poverio firmi Videola iz Beograda kroz ugovor o poslovnoj saradnji i to je budžet koštalo 24.500.126,36 dinara. Na kraju, tužilac ga tereti i zbog toga što je nabavku sportske opreme sa firmom Varteks plus iz Zemuna ugovorio mimo obavezne tenderske procedure. Ovaj ugovor koštao je budžet direktno 5.070.928 dinara, dok je ostatak prodajne cene opreme plaćen iz drugih izvora finansiranja.

Jasnić je, tvrdi tužilac, isključio učešće i nadmetanje bilo kojih drugih ponuđača, a ekonomskim veštačenjem je utvrđeno da je iz budžeta za trinaest spornih ugovora isplaćeno 76.722.962.48 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom oktobra 2008. godine, tadašnji premijer Mirko Cvetković je ovlastio potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića da upravlja projektom Univerzijade, a Đelić je potom oduzeo ovlašćenja Jasniću i za koordinatora svih aktivnosti postavio Nebojšu Ilića. Jasnić je zatim podneo ostavku na funkciju direktora, ali i na članstvo u svim organizacionim telima Univerzijade.

Osnivač firme Univerzijada BG 2009 d.o.o, koje je 31.12.2010. izbrisano iz registra privrednih subjekata, bio je Univerzitetski sportski savez Srbije i Crne Gore. Ugovorom o realizaciji programa koji se finansira novcem iz budžeta to preduzeće se kod nadležnog ministarstva obavezalo da će dobijena sredstva upotrebiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Zbog toga je optužnicom protiv Jasnića obuhvaćeno samo nezakonio trošenje budžetskih para, ali ne i trošenje sopstvenih sredstava organizatora Univerzijade. Čak i bez ovakve kauzule u ugovorima o budžetskom finansiranju, organizator je prema Zakonu o javnim nabavkama bio dužan da novac dobijen iz budžeta Republike i Grada Beograda troši isključivo uz primenu tadašnjeg Zakona o javnim nabavkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor s Varteksom pokrenuo istragu

Javnost je septembra 2007. godine saznala da postoje nepravilnosti u radu preduzeća Univerzijada BG 2009 pošto se oglasilo Udruženje industrije tekstila Srbije. Oni su tada saopštili da je Siniša Jasnić sa firmom Varteks iz Varaždina, bez ikakvog tendera, potpisao ekskluzivni ugovor o nabavci odeće i obuće za 12.000 učesnika Univerzijade, čija je vrednost bila 4.112.431,99 evra. Ugovor je potpisan u junu 2007. godine, odnosno dve godine pre održavanja 25. letnje Univerzijade. Istovremeno, Univerzijada BG 2009 i Varteks su takođe bez raspisivanja tendera ugovorili opremanje srpske delagacije za učešće na Univerzijadi u Bangkoku, a vrednost tog ugovora bila je 209.471 evra.

Ugovori sa Varteksom bili su povod da Budžetska inspekcija Ministarstva finansija izvrši kontrolu finansijskog poslovanja i zakonitog korišćenja budžetskih sredstava kod preduzeća Univerzijada BG 2009 za 2006. i 2007. godinu. Budžetskska inspekcija je, prema navodima iz zapisnika u koje je novinar Pištaljke imao uvid, konstatovala obilje nepravilnosti u nabavkama. Kontrola je pokazala da su svi ugovori koji su kasnije postali predmet optužnice protiv Siniše Jasnića sklapani bez primene Zakona o javnim nabavkama. Efekat budžetske kontrole i pritisak javnosti bio je takav da je direktor Univerzijade raskinuo ugovor s Varteksom, iako je kasnije tvrdio da ugovor nije bio sporan i da tender nije bio raspisan samo zato što "nemamo novca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Moja tvrdnja da nemam obavezu da raspišem tender proizilazi iz toga što jednostavno nemam novce da raspišem tender (...) Da biste ušli u određeni rizik, morate da imate pokriće za određeni rizik. Mi u momentu sklapanja posla nismo imali apsolutno nikakvu sigurnost, ugovor je sklopljen 5.6.2007. godine. Jednostavno, Varteks je preuzeo rizik da nas obuče, da čeka kad bude trebalo, i nijednog momenta nije postavio nijedno pitanje za zakašnjenje - tvrdio je Jasnić septembra 2007. godine gostujući na B92.

Stav rukovodstva preduzeća Univerzijada BG 2009 tokom budžetske kontrole bio je da je reč o privrednom društvu, a ne javnom preduzeću i da zbog toga nisu bili dužni da primenjuju Zakon o javnim nabavkama. Tvrdili su da se preduzeće ne finansira samo iz budžetskih sredstava, već da učešće u finansiranju imaju prihodi ostvareni putem komercijalnih ugovora, sponzorstava i donacija. To preduzeće je u 2006. godini iz budžeta Republike dobilo 23 miliona dinara namenskih transfernih sredstava, dok je tokom 2007. godine obezbeđeno 69 miliona, a iz budžeta Grada Beograda 35 miliona dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz izgovor "hitnosti" izbegavali tendere

- Zbog hitnosti i nedostatka sredstava sprečen je skandal, jer naši sportisti i delegacija ne bi imali odeću za Bangkok 2007. godine. Zanemareno je da je, zbog nedostatka novca, kašnjenja oko formiranja Vlade i donošenja budžeta, a imajući u vidu potrebu kvalitetne pripreme od više meseci, primena Zakona o javnim nabavkama praktično bila nemoguća - objašnjava između ostalog advokat firme Univerzijada Željko Marović u prigovoru koji je 5.11.2007. godine dao na izveštaj Budžetske inspekcije, a koji je potom Ministarstvo finansija odbilo.

Uz izgovor "hitnosti" ovo preduzeće je realizovalo više od 120 postupaka javne nabavke u periodu 2007. do 2009. godine direktnom pogodbom. Iako ove nabavke nisu bile predmet kontrole Budžetske inspekcije, njihova ugovorna vrednost je premašila 1,6 milijardi dinara, što potvrđuju i zvanični podaci sa portala Uprave za javne nabavke. Samo na uzorku od 100 ugovora dolazi se do zaključka da je kod 25 odsto pregovarano samo sa jednim ponuđačem, dok je kod 22 odsto ugovora pregovarano sa dva ponuđača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema i realizacija planova za Univerzijadu 2009. godine odvijala se u okviru dva tela – Organizacionog komiteta i Izvršnog komiteta – koja su od septembra 2008. godine činili najviši najviši državni i beogradski funkcioneri. Predsednik Organizacionog komiteta bio je premijer Mirko Cvetković, dok su potpredsednici tog tela bili Dragan Đilas, Božidar Đelić, Ivica Dačić i Siniša Jasnić. U tom telu sedelo je čak deset ministara i generalni sekretar Vlade Srbije.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo