Preživeli smo smak! (FOTO)

Sve je isto, samo smaka nema

21.12.2012.
12:01
VOYO logo

Smak sveta prošao bez većih problema u svetu. Naučnici kažu da je danas sasvim prosečan dan na našoj planeti i da nikakvi zemljotresi ili neka druga vrsta povećane aktivnosti nije primećena. To nije sprečilo pristalice teorije o smaku sveta da iščekuju apokalipsu.

U tami pred zoru, vidovnjaci iz svih delova sveta su pripremili belu odeću, bubnjeve i tamjan, pred jutrošnji izlazak Sunca koji će, kako veruju, označiti početak novog i boljeg doba i kraj velikog, 5.25 godina dugog ciklusa po kalendaru Maja. Niko nije siguran u kojem trenutku se danas završava 13. baktun Maja. Neki veruju da je okončan prošle noći, u ponoć, dok drugi čekaju zoru u postojbini Maja u Meksiku. Neki na umu imaju kasniju satnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sačekajte do zore 22. decembra, tada će Maje progovoriti - poručila je iz Gvatemale dobitnica Nobelove nagrade za mir Rigoberta Menču.

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju nagovestio je da istorijski proračuni sinhronizovanje majanskog i zapadnog kalendara odstupaju nekoliko dana i da bi se majanski ciklus mogao završiti tek u nedelju. Kraj majanskog ciklusa niko ne naziva smakom sveta, kako neki poslednjih godina tumače njegovo značenje, uprkos tvrdnjama arheologa i samih Maja da to nije značenje kraja 13. baktuna. - I iduće godine ćemo morati da plaćamo porez - kaže Gabrijel Romero, spiritista iz Los Anđelesa koji na svojim obredima koristi kristalne lobanje. Strahove od apokalipse nisu odagnale spiritistički obredi, pa su to pokušali naučnici. Viši naučni savetnik Američkog geološkog instituta Bil Lit kazao je da do četvrtka uveče ništa neobično nije primećeno u seizmičkoj aktivnosti, sunčevim zracima, vulkanima i geomagnetskom polju Zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovo je prilično svakidašnji dan na planeti Zemlji, kao i poslednjih nekoliko dana. Ne dešavaju se veće erupcije - kazao je Lit.

Najpoznatiji meksički vidovnjak Antonio Vaskes Alba objavio je da je primio mejlove sa glasinama da se za danas priprema masovno samoubistvo u Argentini. Alba je poručio da jedina pretnja danas dolazi od ljudske prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Priroda nam neće naškoditi, ali možemo da naškodimo sami sebi - objasnio je on. Meksičke vlasti strahuju od prevelikog broja ljudi i mogućeg meteža tokom slavlja kod arheološkog nalazišta Maja Čičen Ica i Uksmal. Specijalne policijske jedinice upućene su u okolinu piramida na tim nalazištima. U Čičen Ici se okupilo 15.000 ljudi. Sa dolaskom zore, nema znakova apokalipse, a internetom kruže poruke kakva je "Svet nije nestao. Iskreno, Novi Zeland". Stanovnici Jukatana, gde su Maje izumele 394-godišnje kalendarske cikluse poznate kao baktuni, od kojih 13. ističe danas, sa optimizmom su dočekali današnji dan. Guverner Jukatana Rolando Sapata kaže da oseća "dobre vibracije".

- Verujemo da početak novog baktuna znači početak nove ere, i dočekujemo je sa velikim optimizmom - kazao je Sapata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo