U Čačku osuđeno pet mačaka (VIDEO)

Nesvakidašnji slučaj

30.6.2013.
20:25
VOYO logo

Kada je Petar Kočić pisao pripovetku "Jazavac pred sudom" stvarao je satiru, i verovatno mu ni na pamet nije palo da be jedna životinja, jazavac, mačka, pas ili buba švaba, mogla da se nađe pred licem pravde, preneo je RTS.

Međutim, čitav vek kasnije, društvo je došlo do takvog razvoja da je rešilo da sudi, i dosudi, mačkama koje su bile toliko bezobzirne da su preskakale plot i išle u tuđe dvorište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna Čačanka tužila je pet mačaka o kojima se brinula porodica Milovanović-Divljaković.

//www.youtube.com/embed/ziqddRuNSlY Obratite pažnju - tužila je mačke, ne njihove staratelje. Životinje su optužene za ometanje poseda. Sud je dosudio u korist ozlojađene komšinice, a presudom je naloženo da se na ime parničnog postupka oštećenoj isplati 73.000 dinara, a za sudske troškove još oko 15.000 dinara!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo, kako će mačke skupiti taj novac. Jedino da komšinici isplate u naturi, odnosno mrtvim miševima, i to na rate. Ako se ne dogovore koliko vredi jedan miš, tu je sud da kao medijator reši i taj spor.

Sve je počelo u leto 2010. godine u Čačku, kada je komšinica tužila Mariju Milovanović, njenu majku Canu i baku Milomirku Divljaković. Tužba se zapravo nije odnosila na njih, već na pet mačaka koje su one u to vreme hranile. Uz optužbe da su mačke vadile zemlju iz žardinjera, ali i da su ostavljale izmet u dvorištu odakle se širio neprijatan miris, sudu su kao dokaz dostavljene i fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačke su optužene za ometanje poseda. Presudom koja je doneta u aprilu ove godine, ovoj porodici je naloženo da na ime parničnog postupka komšinici isplati 73.000 dinara, uz to za sudske troškove još oko 15.000 dinara. Pošto je Marija nezaposlena, trošak plaćaju njena majka i baka. Njima se svakog meseca od penzija odbijaju dve trećine novca.

- Lepim neke tepihe, to mi je jedini živi dinar koji imam da bih mogla da pokrivam kartice - kaže Cana Divljaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajevi u kojima su faktički glavni krivci životinje, retki su u sudskoj praksi. Advokat Ivan Ćalović smatra da u ovom slučaju postoje značajni propusti.

- Prema pravilima građanskog prava mačke predstavljaju stvari i predmete i razlikuju se samim tim od ljudi, jer nemaju taj voljni elemenat koji ljudi imaju. Samim tim, ako mačke nemaju voljni elemenat, nameće se pitanje da li je presuda zakonita - navodi Ćalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna koju porodica Milovanović-Divljaković treba da plati ističe već narednog meseca. Pre nekoliko dana porodici Milovanović iz suda je stigao dopis, da im je žalba odbijena po svim pitanjima. Kod njih se još uvek nalaze dve od pet mačaka i na njihovo ponašanje za ove tri godine nije bilo novih pritužbi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo