Tvorac evra traži da ga unište

Sve glasniji povici protiv evra i štednje

Oskar Lafonten, nemački ministar finansija koji je lansirao evro, zatražio je odustajanje od “katastrofalne” zajedničke valute kako bi se omogućio oporavak južne Evrope, prenosi Blic.

On je upozorio da aktuelni kurs “vodi u propast” jer se ekonomska situacija pogoršava svakog meseca.

Nemac je naglasio i to da je nezaposlenost dostigla nivo koji sve više dovodi u sumnju demokratske strukture.

Nemci još nisu shvatili da će južna Evropa, uključujući Francusku, zbog ekonomske krize u kojoj se trenutno nalazi, pre ili kasnije, biti prenuđena da se suprotstavi nemačkoj hegemoniji – rekao je on, pripisujući krizu velikim delom nemačkom smanjenju plata u korist povećanja udela u izvozu.

Na sajtu nemačke “Levice”, on je izjavio da će se kancelarka Angela Merkel probuditi iz svog “prepotentnog sna”, kada se udruže evropske zemlje u nevolji kako bi iznudile promene u politici rešavanja krize na štetu Nemačke.

Lafonten kaže da više ne veruje u opstanak monetarne unije Evrope.

Nade da će stvaranje evra podstaći racionalno ponašanje nacionalnih ekonomija bile su uzaludne – rekao je on, dodavši da je politika prinude Španije, Portugalije i Grčke da sprovede internu devalvaciju bila “katastrofalna”.

Francuski ministar finansija Pjer Moskovići juče je najavio kraj strogih mera štednje i pobedu francuske politike, rizikujući pogoršanje ionako narušenih odnosa između Pariza i Berlina.

Gotovo je s merama štednje. Ovo je prelomni trenutak u istoriji EU posle uvođenja evra. Svedoci smo kraja dogma mere štednje. Ovo je pobeda francuskog stava – izjavio je on na francuskoj televiziji.

Moskovićijevi komentari usledili su nakon što su Francuska i Španija od Brisela dobile dodatni rok od dve godine za ispunjenje cilja prema kome deficit ne sme da premaši tri odsto bruto društvenog proizvoda.

Povratak na Net.hr