Tužilaštvo uništilo sve dokaze protiv sudije Tufegdžića

Nema spisa koje dokazuju propuste bivšeg vojnog sudije

13.6.2013.
20:14
VOYO logo

Republičko javno tužilaštvo uništilo je sve spise i zahtev za sprovođenje istrage protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića, koji su protiv njega podnele porodice ubijenih gardista u kasarni Topčider, zbog brojnih propusta u istrazi kojom je rukovodio.

Porodica ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića podnela je 2005. zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istrage protiv sudije Tufegdžića zbog nesavesnog rada, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su naveli u zahtevu, Tufegdžić je načinio brojne propuste jer je po njegovom nalogu kontaminirano mesto zločina već u prvim satima istrage, zbog čega su uništeni brojni dokazi. Tužilaštvo je ove optužbe odbacilo kao neosnovane, a potom 2008. i uništilo sve spise predmeta u slučaju “Tufegdžić”.

Ali, Ustavni sud je pre tri meseca naložio da se predmet dodeli istražnim sudijama Višeg suda, ali tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da dostavi bilo kakve spise, jer ih - nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudija Višeg suda Marina Anđelković kojoj je dodeljen predmet, 25. maja je od punomoćnika porodice Jakovljević tražila da joj pošalju kompletnu dokumentaciju i zahtev za pokretanje istrage, pri čemu je i sama konstatovala da su spisi u tužilaštvu uništeni još 2008.

- Punomoćnici oštećenih će postupiti po nalozima sudije Marine Anđelković i napisati optužni predlog, iako nam je tužilaštvo sugerisalo da napišemo zahtev za sprovođenje istrage. Ostaje pitanje šta se događa u drugim slučajevima, kada u ovakvom predmetu pod stalnom kontrolom i pažnjom javnosti nekom padne na pamet da uništi spise predmeta - kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, jedan od advokata oštećenih porodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo