Tužilaštvo uništilo sve dokaze protiv sudije Tufegdžića

Nema spisa koje dokazuju propuste bivšeg vojnog sudije

Republičko javno tužilaštvo uništilo je sve spise i zahtev za sprovođenje istrage protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića, koji su protiv njega podnele porodice ubijenih gardista u kasarni Topčider, zbog brojnih propusta u istrazi kojom je rukovodio.

Porodica ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića podnela je 2005. zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istrage protiv sudije Tufegdžića zbog nesavesnog rada, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Kako su naveli u zahtevu, Tufegdžić je načinio brojne propuste jer je po njegovom nalogu kontaminirano mesto zločina već u prvim satima istrage, zbog čega su uništeni brojni dokazi. Tužilaštvo je ove optužbe odbacilo kao neosnovane, a potom 2008. i uništilo sve spise predmeta u slučaju “Tufegdžić”.

Ali, Ustavni sud je pre tri meseca naložio da se predmet dodeli istražnim sudijama Višeg suda, ali tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da dostavi bilo kakve spise, jer ih – nemaju.

Sudija Višeg suda Marina Anđelković kojoj je dodeljen predmet, 25. maja je od punomoćnika porodice Jakovljević tražila da joj pošalju kompletnu dokumentaciju i zahtev za pokretanje istrage, pri čemu je i sama konstatovala da su spisi u tužilaštvu uništeni još 2008.

Punomoćnici oštećenih će postupiti po nalozima sudije Marine Anđelković i napisati optužni predlog, iako nam je tužilaštvo sugerisalo da napišemo zahtev za sprovođenje istrage. Ostaje pitanje šta se događa u drugim slučajevima, kada u ovakvom predmetu pod stalnom kontrolom i pažnjom javnosti nekom padne na pamet da uništi spise predmeta – kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, jedan od advokata oštećenih porodica.

Povratak na Net.hr