Tužilaštvo uništilo sve dokaze protiv sudije Tufegdžića

Nema spisa koje dokazuju propuste bivšeg vojnog sudije

13.6.2013.
20:14
VOYO logo

Republičko javno tužilaštvo uništilo je sve spise i zahtev za sprovođenje istrage protiv bivšeg vojnog sudije Vuka Tufegdžića, koji su protiv njega podnele porodice ubijenih gardista u kasarni Topčider, zbog brojnih propusta u istrazi kojom je rukovodio.

Porodica ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića podnela je 2005. zahtev Okružnom sudu u Beogradu za sprovođenje istrage protiv sudije Tufegdžića zbog nesavesnog rada, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su naveli u zahtevu, Tufegdžić je načinio brojne propuste jer je po njegovom nalogu kontaminirano mesto zločina već u prvim satima istrage, zbog čega su uništeni brojni dokazi. Tužilaštvo je ove optužbe odbacilo kao neosnovane, a potom 2008. i uništilo sve spise predmeta u slučaju “Tufegdžić”.

Ali, Ustavni sud je pre tri meseca naložio da se predmet dodeli istražnim sudijama Višeg suda, ali tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da dostavi bilo kakve spise, jer ih - nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudija Višeg suda Marina Anđelković kojoj je dodeljen predmet, 25. maja je od punomoćnika porodice Jakovljević tražila da joj pošalju kompletnu dokumentaciju i zahtev za pokretanje istrage, pri čemu je i sama konstatovala da su spisi u tužilaštvu uništeni još 2008.

- Punomoćnici oštećenih će postupiti po nalozima sudije Marine Anđelković i napisati optužni predlog, iako nam je tužilaštvo sugerisalo da napišemo zahtev za sprovođenje istrage. Ostaje pitanje šta se događa u drugim slučajevima, kada u ovakvom predmetu pod stalnom kontrolom i pažnjom javnosti nekom padne na pamet da uništi spise predmeta - kaže za “Blic” advokat Predrag Savić, jedan od advokata oštećenih porodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo