Sveštenik ucenjivao porodicu preminule: Platite porez pa držim opelo

Sveštenik iz jednog banatskog sela nije hteo da drži opelo dok ne vidi 900 dinara

27.5.2013.
10:13
VOYO logo

Lokalni sveštenik iz jednog banatskog sela odbio je da održi opelo dok se ne ispalati parohijal, neka vrsta crkvenog poreza za prethodnu godinu, u iznosu od oko 900 dinara.

M.J. je bila veoma iznenađena kada joj je sveštenik, pozivajući se na odluke Crkvene opštine, rekao da neće moći da održi opelo njenoj pokojnoj majci jer nije izmirila dugovanja prema crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parohijal se prema odluci crkvene opštine plaća 500 dinara za vernike koji nemaju zemlju ili imaju do pet jutara, a uvećava se za 80 dinara po jutru za one koji imaju do 30 jutara zemlje u vlasništvu. Oni koji imaju više od 30 jutara, plaćaju po 3.000 dinara.

Sagovornica “Blica” ističe da joj nije jasno zbog čega plaća ovu vrstu crkvenog poreza na zemljište, kada već izmiruje porez državi. Naročito je, međutim, pogodilo to što nije mogla da sahrani majku pre nego što je platila parohijal. Tu se, međutim, priča ne završava, jer je nakon toga morala da za pogreb proti plati više od 13.000 dinara, za šta je dobila i “potvrdu” o plaćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Patrijaršiji kažu da parohijal postoji samo u vojvođanskim eparhijama, gde je ostao još iz doba Austrougarske. Sagovornik “Blica” iz SPC, međutim, ocenjuje kao skandalozno odbijanje sveštenika da činodejstvuju ako ovaj namet nije plaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo