Studenti nagrađeni zbog ideja o ulepšavanju Vlasinskog jezera

Radovi mladih generacija pomoćiće u razvoju turističkog potencijala jezera i okoline

Autorima najboljih prezentacija Vlasinskog jezera kao ekoturističke destinacije 2020. u Beogradu su uručene Nagrade izuzetnosti turističke destinacije Vlasina (Vlasina Award of Excellence) u okviru projekta Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera.

Ovaj projekat zajednički realizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, opština Surdulica i Koka kola sistem a uručenju su prisustvovali predstavnici ministarstva energetike, UNDP, kompanije Koka kola, opštine Surdulica i profesora sa fakulteta univerziteta u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Stana Božović je istakla da će ove prezentacije biti primer dobre prakse kako upravljati sa ekoturističkim destinacijama na čemu potencira i ministarstvo.

Zamenik Stalnog predstavnika Programa UN za razvoj (UNDP) Jurg Štaudenman kazao da ova nagrada treba da omogući inovativan pristup razvoja Vlasine kao ekoturističke destinacije kroz ideje najboljih studenata fakulteta za turizam i da omogući ključnim akterima da sagledaju opcije razvoja Vlasine u periodu koji dolazi.

Operativni direktor Koka kole za ovaj deo Balkana Dimitar Andonov istakao je lepotu Vlasinskog jezero i predela koji ga okružuju, zbog čega je ova kompanija pomogla da se obeleži više od stotinu kilometara pešačkih i biciklističkih staza a ažurirane su i digitalne mape koje omogućuju aktivnosti u prirodi.

Inače, ovaj trogodišnji projekat se završava 2014. a studenti, autori nagrađenih prezentacija, imaće priliku da u narednom periodu borave na Vlasini i razmene iskustva sa predstavnicima lokalne samouprave u Surdulici.

Dragan Micić, pomoćnik predsednika opštine Surdulica za infrastrukturu zahvalio je u ime opštine Ministarstvu energetike, UNDP i Koka Koli što su prepoznali potencijal Vlasine i Vlasinskog jezera.

On je izrazio zadovoljstvo jer je ovaj stručni skup pokazao da je interesovanje za Vlasinu sve veće i potvrđuje značaj koji Vlasina ima za region. Dragan Micić se posebno zahvalio studentima čiji će radovi opštini da pruže smernice za delovanje i razvoj ekoturizma na Vlasini i Vlasinskom jezeru.

Na poziv za učešće na konkursu za projekat vizije Vlasinskog jezera 2020. odazvali su se studenti svih sedam pozvanih fakulteta koji školuju kadar u turizmu, sa univerzita iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Vrnjačke Banje, sa državnih i privatnih fakulteta.

Zadatak je bio da timovi studenata osmisle način za poboljšanje turističkog potencijala područja Vlasinskog jezera, a kroz opis trenutnog stanja turizma i narednih koraka koje je potrebno preduzeti. Ono što je zajedničko svim prezentovanim radovima jeste da će Vlasinsko jezero, uz atraktivne turističke sadržaje, brigu o životnoj sredini i poštovanje principa održivog razvoja, postati vidljivije na turističkoj mapi naše zemlje i time da doprineti promociji i ekonomskom i društvenom razvoju celog područja.

Foto: Vlasinsko jezero

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr