Struja poskupljuje 25 odsto

Ponovo priča o tome kako je struja duplo jeftinija nego u EU i komšiluku

11.12.2012.
6:13
VOYO logo

Poskupljenje struje trebalo bi očekivati već početkom naredne godine i to do 25 odsto, izjavio je Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora 'Elektroprivrede Srbije'.

Prema njegovim rečima, sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je duplo jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno - kaže Jovanović.

- Mislim, da će poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i trebalo bi očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto - dodaje Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

- Temperature ispod minus deset stepeni značajno su povećale potrošnju struje - rekao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Energetska situacija u Srbiji je stabilna i zasada sve funkcioniše kako treba - izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

- Stabilno je snabdevanje električnom energijom, gasom i toplane rade bez problema. Očekujemo da će tako ostati i u narednom periodu i da će se ova grejna sezona završiti bez većih problema - rekla je ministarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo