Srbima u Hrvatskoj nameću nacionalno opredeljenje

Srpska manjina u strahu zbog nepovoljne društvene klime

17.12.2012.
22:33
VOYO logo

U Hrvatskoj živi 186.633 Srba. Barem ih se toliko izjasnilo po narodnosti na poslednjem popisu stanovništva, čiji su rezultati nakon godinu i po dana nakon što su prvi popisivači izašli na teren napokon predstavljeni javnosti. Saša Milošević, zamenik predsednika Srpskog narodnog veća, kaže da je taj podatak sporan. Tvrdi da u Hrvatskoj živi znatno više Srba i ističe da "većina njih boji da se izjasni zbog društvene klime u Hrvatskoj"

– I pre smo upozoravali na nepravilnosti vezane za taj popis stanovništva i zato i sada, kad su pristigli rezultati, smatramo da je bilo ozbiljnih propusta – objašnjava Saša Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje kako će tek kada bolje prouče podatke moći da iznesu svoje konačno mišljenje o popisu.

– Srbima u toku popisa nije omogućena sloboda izjašnjavanja. Štaviše, sugerisano im je opredeljenje – rekao je Saša Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća je pre nešto manje od mesec dana izjavio kako u Hrvatskoj živi 250.000 Srba i da su oni "solidno organizovana zajednica". Štaviše, na nedavno organizovanoj tribini o položaju Srba u Hrvatskoj poručio je da je Srbima u Hrvatskoj "bolje nego što je bilo juče, ali i daleko od onoga kako mislimo da bi im trebalo biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo