Srbija međ’ silikonima

10 hiljada operacija godišnje, 30 odsto stranih pacijenata

20.6.2013.
9:43
VOYO logo

Bar za sada, naši hirurzi koji izvode estetske zahvate ne osećaju manjak posla zbog krize. Svakog dana u Srbiji se i dalje izvodi preko 30 ovakvih operacija, a trećina pacijenata dolazi iz inostranstva.

Srbija se našla na naslovnim stranama svetskih tračerskih, ali i ozbiljnih specijalizovanih magazina, kad je sin popularne pevačice Šer objavio da će kod srpskih hirurga promeniti pol. Ali podaci iz klinika za estetsku hirurgiju govore da je naša zemlja sve popularnija u svetu i kao centar i manje zahtevnih, a kvalitetnih i jeftinih estetskih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naši hirurzi učestvuju i predstvaljaju svoje radove na svim značajnijim evropskim i svetskim stručnim skupovima, i odgovorno mogu da kažem da stojimo rame uz rame sa kolegama iz sveta. U Srbiji se obavljaju svi zahvati koji se rade u svetu, koriste najsavremenije tehnike i najsavremeniji materijali - kaže pukovnik dr Nenad Stepić, hirurg i načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine na VMA u Beogradu i sekretar Srpskog udruženja za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju.

Bitnije grudi nego stan

To što smo jeftiniji on objašnjava neuporedivo nižom cenom rada hirurga, ali napominje da su ovakvi zahtevi kod nas, kad se uzmu u obzir primanja, skuplji nego u Evropi i Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Samo što je naš mentalitet takav, pre će investirati u grudi ili zadnjicu, nego u stan- ističe Stepić.

Ne postoje sistematizovani statistički podaci iz ove oblasti, ali se na osnovu broja uvezenih implantata, procenjuje da ukupan broj hirurških estetskih zahvata godišnje premašuje 10.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće su estetske operacije grudi, a čak 80 odsto ovih pacijentkinja traže uvećanje poprsja. Na listi traženih operacija slede liposukcija, podizanje kapaka, korekcije nosa, zatezanje lica... a radi se i zatezanje nadlaktice, podebljavanje potkolenica, korekcija zadnjice, liposukcija vrata, transplantacija kose... i još dvadesetak raznih operacija.

- Oko 30 odsto pacijenata dolazi iz inostranstva. To su, uglavnom, naši ljudi iz dijaspore i pacijenti iz bivših jugoslovenskih republika, ali ima i stranaca koji ovde dolaze jer se kod nas ovi zahvati rade kvalitetno, a znatno jeftinije nego na Zapadu - ističe dr Stepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo