Srbija će Americi pokloniti spomenik Nikole Tesle

Na inicijativu Vuka Jeremića

19.7.2013.
18:12
VOYO logo

Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika Nikoli Teslu u Njujorku, koji će biti poklon Vlade Srbije građanima Amerike. Iako je prvobitna ideja bila da se spomenik postavi u Central parku, kako saznaje “Blic”, sve je izvesnije da će biti podignut na Long Ajlendu, u blizini njegove laboratorije.

Prema saznanjima “Blica”, Jeremićev projekat trebalo je da bude realizovan na rođendan Nikole Tesle, 10. jula, ali je zbog dugih procedura oko dobijanja dozvola podizanje spomenika ipak odloženo. Plan je bio da se on postavi u Central parku, ali se situacija zakomplikovala čim se ušlo u proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ispostavilo se da bi se samo na dozvolu čekalo tri-četiri godine, a inicijatori bi osim samog spomenika velikom naučniku trebalo da unapred obezbede novac za njegovo održavanje u narednih 50 godina. Kako kaže naš izvor, traži se nova lokacija u Njujorku, koja bi bila jeftinija, i to će najverovatnije biti Long Ajlend, gde je Tesla imao svoju laboratoriju.

- Pregovara se i s Društvom Nikole Tesle koje je tu otkupilo deo zemljišta - navodi naš sagovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se ne zna ni koliko će koštati spomenik, kao ni njegovo održavanje.

- Nije se stiglo do toga. Ne znamo ni da li će to biti statua, bista ili nešto treće, da li će biti od bronze ili mermera. Treba prvo da dobijemo dozvole - rečeno je “Blicu” u kabinetu Vuka Jeremića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se ne zna koliko bi spomenik Nikoli Tesli mogao da košta državu, predviđeno je da se na njemu postavi pločica na kojoj će pisati „Poklon Vlade Srbije građanima Amerike“.

Iako izvor “Blica” tvrdi da je Jeremić bez konsultacija s vlastima u Beogradu pokrenuo inicijativu, a da ih je obavestio tek kad se “stvar zahuktala”, njegovi saradnici tvrde da je “on tu samo da pomogne, zbog kontakata koje ima, a da je inicijator u Beogradu”. Ipak, u kabinetu predsedavajućeg UN nismo dobili odgovor na pitanje ko konkretno stoji iza ideje o podizanju spomenika Tesli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naša ambasada i konzulat su sve vreme uključeni u tu priču. To je državni projekat - tvrde u kabinetu Jeremića.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo