Srbi sve više beže u Nemačku

Četvrti smo po broju traženih azila u Nemačkoj

23.7.2013.
19:00
VOYO logo

Srbija se po broju zaheva za azil u Nemačkoj u prvoj polovini ove godine nalazi na četvrtom mestu, navedeno u izveštaju Savezne službe za migracije i izbeglice.

Prema izveštaju koji je objavilo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u junu ove godine podneto je 525 zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj, što je više nego u maju, kada je bilo 400 molbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Kosova, koje se u nemačkoj statistici odvojeno obrađuje od Srbije, nalaze se na 10. mestu sa 228 podnetih zahteva u junu, što je skoro duplo više nego u maju kada je bilo podneto 120 zahteva.

Prošle godine građani Srbije su podneli najveći broj zahteva za azil - iz Srbije je u 2012. godini podneto ukupno 8. 477 zahteva za azil, što je bilo povećanje od oko 85 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemački političari i mediji su tada drastičan rast broja zahteva tumačili ukidanjem viza za Srbiju i Makedoniju.

Glavni "podstrekač" za rapidni rast broja molbi za azil je, prema ekspertima za pitanje izbegliaca i azilanata, bilo povećano plaćanje "keš" novca za plaćanje podnosiocima zahteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj veliki broj takozvanih lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije bio je tada jedna od važnih političkih tema, a mnogi nemački političari tražili su čak da se preispita mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za Beograd i Skoplje.

Kada je reč o prvoj polovini ove godine, ispred građana Srbije, koji su na četvrtom mestu, nalazi se Ruska Federacija sa 9.957 zahteva, zatim sledi Sirija sa 4.517 molbi i Avganistan sa 3 448, navodi se u izveštaju ove službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj tražilaca azila u Nemačkoj je u porastu i taj trend se neće zaustaviti, pa se do kraja godine očekuje skoro 90.000 zahteva, piše list Frankfurter rundšau.

Samo u prvoj polovini 2013. godine se, u odnosu na prošlu godinu, broj tražilaca azila udvostručio, a nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Piter Fridrih upozorava na opasnost zloupotrebe prava na azil, prenosi Dojče vele pisanje nemačke štampe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezni ured za migracije i izbeglištvo upozorava da su na delu krijumčarske bande koje azilante dovode čak i iz Rusije.Trenutno je širom sveta 45 miliona ljudi u bekstvu, što je najveći broj od 1994. godine, kada je počinjen genocid u Ruandi i od kraja razarajućih ratova na Balkanu, piše nemački list.

Moguće je da Ministarstvo unutrašnjih poslova na kraju ove godine, umesto dosadašnjih 43.000, prijavi 90.000 zahteva za azil, piše "Frankfurter rundšau".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori: Beta, Danas, B92

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo