Specijalci pod punom opremom opseli Beograd

Održavanje Parade ponosa zabranjeno, bezbednosne mere ostale na snazi

Veći broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija raspoređen je u i oko parka Manjež i drugim delovima centra Beograda, gde je danas trebalo da bude održana Parada ponosa, otkazana iz bezbednosnih razloga, javlja Tanjug.

Ekstremističke grupe koje su najavile okupljenje kod Saborne Crkve i “Londona” nisu za sada viđene, javljaju reporteri sa ulica Beograda.

Policajci, od kojih neki i u redovnoj opremi raspoređeni su oko zgrade predsedništva, Andrićevog venca, ispred Etnografskog muzeja, kod Saborne crkve, ispred zgrade bivše američke ambasade, oko vlade Srbije u Nemanjinoj i na svi važnim mestima u gradu.

Reporteri “Blica” javljaju da je Manješki park zabranjena zona. U park ne sme da se uđe, policija je napravila obruč oko njega, raspoređena na svaka dva metra. Ljudi nema u blizini i niko ne pokušava da priđe.

Malo nam je neprijatno kad vidimo ovoliko policije – kažu dvoje studenata koji su se zatekli u blizini.

Policiajci koji obezbeđuju Manješki park uglavnom su iz unutrašnjosti. jedna od njih stigao je iz Novog Pazara.

Ne znam do kada ćemo da budemo ovde. Samo je rečeno da niko ne sme da uđe u park – kaže pripadnik specijalnih jedinica pod punom opremom.

Desetak ekstremističkih organizacija najavilo je okupljanja za danas pre podne uprkos zabrani koja je i njima izrečena.

Plan je bio da se pripadnici “Obraza” u devet ujutro okupe ispred Saborne crkve, a “Naši” u isto vreme ispred SKC. “Dveri” su za podne zakazali demonstracije ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici a “Zaverenici” u isto vreme ispred zgrade Ustavnog suda, na uglu Takovske i Bulevara kralja Aleksandra.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti sinoć je nakon troipočasovnog sastanka doneo odluku o zabrani svih skupova zakazanih za danas, medju kojima je i Parada ponosa.

Uprkos toj zabrani, pripadnici LGBT populacije i aktivisti sinoć su održali kratku šetnju od zgrade vlade do skupštine i poručili “Ovo je prajd”.

Taj skup trajao je oko 45 minuta, obezbeđivale su ga jake policijske snage i protekao je bez incidenata.

Povratak na Net.hr