Skupština usvaja rezoluciju o KiM?

Da li će imati ikakav značaj van skupštinske logike?

25.12.2012.
2:45
VOYO logo

Kabinet predsednika sprema nacrt principa iz platforme za KiM, koji će posle usaglašavanja sa Vladom biti ugrađeni u skupštinsku rezoluciju, saznaju "Novosti".

Kako prenose izvori lista, te tačke biće kostur deklaracije koju bi, posle novogodišnjih praznika, trebalo da usvoji Narodna skupština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dokument daće smernice našem pregovaračkom timu kada na red dođe pitanje konačnog statusa KiM, a želja državnog vrha je da tekst dobije široku podršku poslanika.

Iz više izvora u Nemanjinoj 11 "Novostima" je potvrđeno da Vlada teži rezoluciji koja bi se fokusirala na pet ključnih načela: nepriznavanje nezavisnosti KiM, diplomatska borba za poseban status Severa i garancije kolektivnih i individualnih prava Srba u enklavama, zaštita državne imovine i duhovnog blaga i nastavak tehničkog dijaloga kao uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, penkalo je još u rukama šefa države, od kojeg se očekuje da ove tačke usaglasi sa polaznim tekstom.

Prema saznanjima lista, Nikolić će insistirati da se suštinske ideje polaznog teksta platforme ugrade i u principe nove rezolucije i zato uveliko traju intenzivne konsultacije između njega i vrha izvršne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska stranka Srbije uputila je predsedniku Nikoliću predlog za dopunu platforme o KiM, kojim se traži da u taj dokument bude uneta odredba da će Skupština doneti zakon o suštinskoj autonomiji južne srpske pokrajine.

Portparol DSS Petar Petković rekao je da bi tom novom odredbom bio jasno utvrđen ustavno-pravni poredak Kosova unutar Srbije i definisana veza države i te pokrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Ivica Dačić potvrdio je "Novostima" da će Skupština da se izjašnjava o ”polaznim principima” platforme.

- Oni su razrada onoga o čemu smo govorili: da ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova, da nas interesuje status Srba u jednom takvom prelaznom periodu kada je nerešen status KiM i da to mora da bude povezano sa procesom evrointegracija. Drugi deo platforme čine konkretni predlozi za rešenje problema i oni neće ići pred poslanike pošto to treba da bude učinjeno na kraju pregovaračkog procesa - rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je takođe potvrdio i da je deo platforme o prekidu tehničkog dijaloga sa Prištinom preformulisan.

- To rešenje nije bilo u interesu države. Treba ići na stvaranje jedinstva, političke stabilnosti i što šireg konsenzusa - istakao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže za ”Novosti” da bi dokument koji ide pred Skupštinu ”trebalo da sadrži osnovne principe za pregovore i da ne veže ruke pregovaračima”.

- Ići u parlament sa razrađenim dokumentom nije politički korisno, jer bi međunarodna zajednica to shvatila kao opstrukciju pregovaračkog procesa. Najbitnije je da tekst koji dođe u Skupštinu sadrži samo načela za koja se može dobiti što šira podrška poslanika. Istovremeno bi se nastavio tehnički dijalog, što je bitan preduslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU - rekao je Ljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traju usaglašavanja u štabovima vladajuće koalicije, opozicija ne želi da istračava. Predsedništvo DS sastalo se za vikend, ali se o platformi nije mnogo pričalo.

Potpredsednica LDP Nataša Mićić tvrdi da je platforma nepotrebna i da dijalog mora da bude nastavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dokument koji smo videli manje brine o Srbima na Kosovu, nego plan Martija Ahtisarija, koji je trebalo prihvatiti jer je iza njega stajala i EU - kazala je ona.

U Skupštini Srbije "Novosti" nisu mogle da dobiju potvrdu kada bi se, najranije, tekst deklaracije mogao naći pred poslanicima. Uveravali su nas, međutim, da nikakvih tehničkih i proceduralnih smetnji neće biti ako se poslanici o dokumentu budu izjašnjavali po hitnom postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo