Sirup protiv kašlja ubija pakistanske narkomane

33 umrlo u provinciji Gujranvala, 16 u Lahoreu

29.12.2012.
18:32
VOYO logo

Najmanje 33 ljudi, uglavnom zavisnika od narkotika, umrlo je u provinciji Gujranvala, u Pakistanu, posle ispijanja sirupa protiv kašlja čiji se sastav ispituje kako bi se utvrdilo da li je reč o prekomernom konzumiranju ili je problem u samom leku.

Zvaničnik vlade Abdul Džabar Šahin rekao je novinarima da je na bolničko lečenje primljeno 54 pacijenta koji su, kako se veruje, uzeli sirup, a da je reč uglavnom o zavisnicima od narkotika, javlja AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šahin je rekao da se u hemijskim uzorcima uzetim iz stomaka preminulih nalazi dekstrometorfan, sintetički derivat morfijuma koji se koristi u sirupima protiv kašlja i može da ima halucinogeni uticaj ako se konzumira u većoj količini.

Trenutno se istražuje da li su ljudi kojima je pozlilo nakon konzumiranja sirupa samo uzeli prekomernu dozu, ili je problem u samom njegovom sastavu, istakao je Šahin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekstrometorfan, ukoliko se koristi za postizanje halucinogenih doživljaja, u kombinaciji sa pojedinim drugim lekovima, može da izazove tzv. serotoninski sindrom, koji može da ima smrtni ishod zbog prekomerne koncentracije serotonina u telu.

Glavni lekar Anvar Aman u bolnici u koju su pacijenti smešteni ranije je izjavio da su većina preminulih zavisnici od narkotika starosti između 20 i 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog meseca u gradu Lahor od istog sirupa protiv kašlja umrlo je 16 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo