SAD / protiv Velike Albanije

Bez izmena granica na Balkanu – izuzetak Kosovo?

14.12.2012.
23:04
VOYO logo

Sjedinjene Države osudile su "nacionalističku retoriku" albanskih političkih lidera u kojoj se nagoveštava stvaranje "Velike Albanije" što zabrinjava njihove susede, i ponovile čvrsto protivljenje svakoj izmeni granica na Balkanu, prenosi Beta.

Američki ambasador u Tirani Aleksander Arvizu upozorio je na "nesrećno" jačanje nacionalističke retorike albanskih političara uoči izbora koji se održavaju iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Želim da budem potpuno jasan: SAD ne podržavaju izmenu nacionalnih granica na Balkanu. Svako nastojanje u tom smislu bilo bi kontraproduktivno i destabilizirajuće - rekao je Arvizu na konferenciji o regionalnoj bezbednosti organizovanoj u Tirani.

On je rekao da govor o "iluzornoj Velikoj Albaniji" skreće pažnju sa pravih problema sa kojima se Albanija suočava danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontekstu godišnjice

Raspaljivanje međunacionalne napetosti može destabilizovati Balkan, rekao je Arvizu povodom poziva jedne male nacionalističke partije da se održi referendum o ujedinjenju Albanije s Kosovom.

Premijer Sali Beriša je nedavno izazvao nezadovoljstvo Grčke govorom o "albanskim zemljama" - delovima Grčke, Kosovu, Makedoniji, delovima Srbije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti u Tirani su kasnije navele da je govor Beriše povodom 100. godišnjice Albanije bio u istorijskom kontekstu. Beriša je obećao državljanstvo Albancima iz sveta, a potom povukao ponudu.

Amabasador Arvizu je još rekao da ta retorika predstavlja "opasnu igru" i pozvao političke partije i njihove vođe da se koncentrišu na ono što kažu da im je važno, a to je evroatlantska integracija Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo