SAD / etnički očistile Srbe

Njujork Tajms - SAD pomogle OVK i Hrvatskoj da se reše Srba

1.12.2012.
8:17
VOYO logo

Američki list „Njujork tajms” je u tekstu o oslobađajućoj presudi Haškog suda Ramušu Haradinaju ukazao da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) imala podršku NATO u ratu koji je doveo do proglašenja kosovske nezavisnosti.

List piše da su neminovno, poslednje oslobađajuće presude u Hagu izazvale kritike u Srbiji da su one politički motivisane, navodeći da je zapad podržao i hrvatsku i kosovsku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preokret u slučaju hrvatskih generala i pripadnika OVK smatra se ozbiljnom preprekom u sposobnosti haškog suda da vodi suđenja, ocenio je „Njujork tajms”.

List je podsetio da je isti sud u Hagu oslobodio nedavno i dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su 1995. godine vodili vojnu kampanju radi, kako navodi, „vraćanja hrvatske zemlje koju su Srbi okupirali, ubivši nekoliko stotina srpskih civila i proteravši više od 150.000 Srba iz Hrvatske”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Hrvatska kampanja 1995. godine planirana je uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika - navodi list i dodaje da je NATO podržo i OVK što je dovelo do proglašenja nezavisnosti.

List je podsetio i da je Haradinaj, koji se nalazio 100 dana na mestu kosovskog premijera kada je glavna haška tužiteljka Karla del Ponte podigla optužnicu protiv njega 2005. godine, odlučio da podnese ostavku i ode u Hag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pre odlaska, Haradinaj je rekao da je nevin i da je optužnica „rezultat trgovine koju su neki napravili sa srpskom vladom” da bi se osiguralo da će Beograd izručiti visokorangirane osumnjičene za ratne zločine.

Del Ponteova je optužila Haradinaja i dvojicu njegovih saradnika Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, koji su, takođe, u ponovljenom prvostepenom postupku oslobođeni, za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva, mučenja, silovanja i proterivanje civila, podsetio je list citirajući Del Ponteovu da je Haradinaj „gangster u uniformi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši izbacivač u noćnim klubovima u Švajcarskoj i potom član pobunjenih separatista protiv Srbije, rekao je u telefonskoj izjavi „Njujork tajmsu”, po dolasku u Prištinu da su mu osećanja pomešana, „jer je načinjena nepravda njemu i njegovom narodu”, ali da se, posle dužeg vremena raduje što će pomoći u izgradnji kosovskog društva.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo