Roditelji uplaćivali za dečju užinu, škola kupovala pečenje

Budžetski inspektori otkrili brojne nepravilnosti, škola je između ostalog donirala novac guslarskom društvu

6.11.2013.
15:45
VOYO logo

Budžetski inspektor otkrio je nepravilnosti u nabavkama za đačku kuhinju u OŠ "Milan Đ. Milićević" u Beogradu. Direktor škole kaže da novac nije zloupotrebljen.

Prasići, jagnjići, ljute papričice, dimljena slanina, mešano meso i pljevaljski sir samo su neke od namirnica koje su nabavljane za đačku kuhinju u OŠ "Milan Đ. Milićević" u Beogradu. Preko računa na koji su roditelji uplaćivali pare za dečju užinu i ručak, kupovano je prošle godine meso, sir, lepinje i druge đakonije, pišu Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ove i niz drugih nepravilnosti u školi ukazala je u svom izveštaju gradska Agencija za budžetsku inspekciju još u avgustu. Izveštaj je stigao i do Ministarstva prosvete, ali nije bilo reakcije.

"U izveštaju napisanom na 122 stranice navedeno je više od 20 nepravilnosti. Nismo želeli da se bavimo tumačenjima, već smo pre deset dana dokument dostavili ministru prosvete, ali još nismo dobili odgovor", otkriva Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brajković na teret direktoru škole Tripku Međedoviću stavlja i to što su pripremnu nastavu za malu maturu držali nastavnici iz druge škole. Tvrdi da nije po zakonu da škola organizuje plaćene pripreme.

Međedović tvrdi da su optužbe neosnovane, kao i da je u školi na čijem je čelu već 27 godina sve rađeno pošteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovorno tvrdim da nikada nije uzet nijedan dinar od đačkih i roditeljskih sredstava za reprezentaciju. I to što nas terete da smo kupovali meso, sireve i slične namirnice, to je bilo za potrebe školskih proslava", objašnjava direktor: "Jedini greh je što smo hranu nabavljali i plaćali preko istog računa kao i za đačke užine, ali nikakve zloupotrebe nije bilo. Organizovali smo Dan škole, slavu Svetog Savu, proslavu 200 godina od rođenja Njegoša, 1.700 godina Milanskog edikta..."

Međedović objašnjava da se u ovoj velikoj školi često organizuju manifestacije, turniri, da sredstva uplaćuju dobrotvori, kao i učesnici sportskih takmičenja ili drugih događanja. Od tih sredstava, objašnjava, nabavljaju hranu za svečanosti, ali i hobluju parkete, kreče učionice, održavaju zgradu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eto, ako smo napravili grešku, ona može biti samo u tome da nismo razdvojili račune, da nismo precizno beležili nabavke, ali nikako da smo zloupotrebili ijedan dinar", izričit je Međedović.

Donacija guslarima

U izveštaju budžetskih inspektora navodi se i da je škola dala donaciju jednom guslarskom društvu, muzičkoj školi i udruženju pedagoga, na šta po zakonu nema pravo. Rečeno je i da je roba primana bez fiskalnih računa, kao i da neke fakture o prijemu robe nisu potpisane. Zamereno je i što škola nije dostavljala finansijski plan ministarstvu, kao i što je prostor jednom zakupcu dat na korišćenje bez javnog poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo