Radnici JKP Čistoća u strahu od odmazde sami sebi smanjili plate

Blanko izjave o dobrovoljnim donacijama firmi radnici su potpisivali pod pritiskom

4.6.2013.
19:06
VOYO logo

Na stolove blizu dve stotine radnika JKP Čistoća stigli su na potpis formulari izjava kojima se oni dobrovoljno odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća.

Donacija firmi ima rok "od aprilske zarade do ubuduće“, a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde. U blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji: "Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća - Smederevo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme. Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

- Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica - kaže jedan radnik koji nije želeo da mu pomenemo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novosti“ su pre nedelju dana od direktora ovog komunalnog preduzeća Kristijana Đurića tražili odgovore na pitanja ko je doneo odluku, sa kakvim pravnim obrazloženjem, kakve su uštede, kao i koliko radnika je potpisalo. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili.

Ni u sindikatu ASNS nemaju podatke koliko je radnika od njih 198 potpisalo izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Radnici izjave ne bi trebalo da potpisuju. Nije definisan period u kome će obustave biti vršene, ne postoji mogućnost uvida i kontrole kome se vrše obustave, i da li će neke izjave biti povučene, a ne postoji ni mišljenje pravne službe - kaže Vladan Petković, glavni poverenik ASNS JKP „Čistoća Smederevo“.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću za odgovore smo uskraćeni i u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kabineta su Novostima prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo