Pušimo duvan „bogat“ izmetom?

Trgovinom „na crno“ država gubi, a kupci dobijaju pesak, prašinu i fekalije

25.4.2013.
21:03
VOYO logo

Zbog nelegalne prodaje duvana punog peska, prašine i fekalija država do kraja godine može da izgubi čak 12 milijardi dinara, otkriva Kurir.

Ilegalno rezani duvan je potpuno nekontrolisan, a očekuje se da analize koje se trenutno sprovode na zaplenjenom duvanu precizno utvrde šta se sve u njemu nalazi. Spretni trgovci ne vode računa o higijenskim uslovima za pripremu ovog duvana, čija prodaja doživljava ekspanziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije (PKS), kaže da je bolji onaj duvan koji se kontroliše i termički obradi, što nije slučaj s robom na sivom tržištu.

- Takav duvan može da sadrži razne nečistoće, prašinu, pesak jer nije prošao kontrolisanu obradu kroz fabriku. Pogon za obradu ispunjava određene standarde, higijenske i druge uslove, a svega toga nema kod ilegalnih trgovaca. Takođe, oni prodaju duvan od samo jedne vrste i samo od srednjih ili gornjih listova, dok fabrike mešaju različite vrste duvana kada prave cigarete - objašnjava Radojičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Država mogla da uloži dinar, a sad gubi deset”

On navodi da će zbog ilegalne prodaje duvana država ostati bez oko deset milijardi jer se ne plaćaju porezi i akcize, a štetu će pretrpeti svi u lancu, od proizvodnje do maloprodaje.

Razlog je, smatra Radojičić, to što država ne daje premije proizvođačima kao što rade drugi. Mogla je, dodaje, da uloži jedan dinar, a sada je izgubila deset.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U „Džepen tobako internešenelu“ (JTI) procenjuju da je obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovine.

- Postoji opasnost da nelegalna prodaja rezanog duvana do kraja godine napravi gubitak od 12 milijardi dinara u budžetu po osnovu izgubljenih akciza i PDV na cigarete - tvrdi Kris Vuds, direktor JTI za zapadni Balkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, mnoge duvanske kompanije pozdravile su odluku Poreske uprave da pooštri kontrolu svih lokacija na kojima se nezakonito prodaje rezani duvan.

Sektor poreske policije u koordinaciji s komunalnom policijom i tržišnom inspekcijom od 9. aprila kontroliše sve lokacije na na kojima se nelegalno trguje rezanim duvanom. Poreznici su pojačali kontrole, u kojima oduzimaju duvan i podnose prekršajne i krivične prijave. Kazne su do 150.000 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo