Draginu određen pritvor od 48 sati

MUP će saslušati devet privedenih osoba zbog “mutljavine” oko đubriva

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće “Ces Mekon” Zvonimira Nikezića i još sedam osoba, a za dvoje se još traga saznaje RTS.

Kako Blic navodi svi su pronađeni u svojim kućama i predati Tužilaštvu za organizovani kriminal u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, rekao za RTS tužilac Miljko Radisavljević.

Akciju je sprovela Radna grupa Uprave kriminalističke policije. Ove osobe sumnjiče se da su zloupotrebom službenog položaja i nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetile budžet Srbije za vise od 4,5 miliona evra, navodi RTS.

Oni su osumnjučeni da su mineralno đurbivo davali preduzećima koja nisu bila ovlašćena da ga prodaju.

Đubrivo unosan biznis

Privedeni su i predsednik Upravnog odbora HIP Azotare Pančevo Radoslav Vujačić, bivši zamenik direktora Azotare Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra “Aleksa Šantić” kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, bivša direktorka firme “Invej” Verica Spasić, vlasnik preduzeća “Terabo” Borislav Stojković.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, podseća RTS. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće “Ces Mekon”, bio je i u upravnom odboru “Agrobanke”. Nikezićev “Ces Mekon” radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su “Knjaz Miloš”, “Frikom”, “Mlekara Šabac”, “Trajal”, “Beograd film”, “Seme”, “Veterinarski zavod Zemun”, koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.

Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, navodi RTS.

Povratak na Net.hr