Prekrečili vredni mural u školi jer je navodno plašio decu

Direktorka škole u Vrdniku koja je naredila krečenje murala napredovala u pokrajinskog sekretara

5.9.2013.
16:35
VOYO logo

Čuveni mural „Kosovski boj“ dimenzija 5 puta 2,5 metara, koji je davne 1964. godine naslikao akademski slikar Voja Stamenić, na zidu jedne učionice u Osnovnoj školi „Milica Stojadinović Srpkinja“, pregletovan je i prekrečen u leto 2007. godine, po naredbi tadašnje direktorke škole Alenke Oreščanin, protiv koje je bila podignuta optužnica. Sudski proces je obustavljen jer je zastareo, a jedina nada jeste da će se pojaviti restaurator koji će ga ipak vratiti u život, pišu Novosti.

Slikar Stamenić, koji je šezdesetih godina radio kao nastavnik likovnog u ovoj školi u Vrdniku, želeo je da taj mural bude sećanje na mural „Kosovski boj“ koji je nestao u izgorelom manastiru Vrdnik 1776. godine. Stamenić 1965. godine odlazi u Ameriku, a samo osam godina kasnije, njegov mural na školskom zidu, rađen tada zemljanim bojama, prekrečen je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kao jedan od razloga direktorka je navela da je on plašio decu, jer je prikazano puno krvi. Nažalost, nikada nije bio zaveden kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali su oni znali za njega - kaže Cveja Erkman, koji je tada bio predsednik Školskog odbora.

Zaposleni u školi te jeseni bili su zaprepašćeni onim što je urađeno sa muralom. Zbog pobune među nastavnicima i Vrdničanima, direktorka je smenjena, a protiv nje je podneta krivična prijava. U školi i dalje veruju da će se „Kosovski boj“ vratiti na školski zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Obnova je moguća, ali da bi se delo pokojnog Stamenića spaslo, morali bi biti angažovani stručnjaci - restauratori. Mi imamo žarku želju da on jednog dana osvane na zidu, ali sredstva za njegovu obnovu nemamo - ističe Goran Žugić, direktor ove škole.

Bivša direktorka, protiv koje je postupak obustavljen, u međuvremenu je unapređena u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, a danas je nastavnica u osnovnoj školi u Novom Sadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već 1991. godine „Kosovski boj“ je ponovo „otkriven“, tadašnji nastavnik likovnog - slikar Konstantin Gušić radio je četiri puna meseca dok mural nije restauriran. Tako obnovljen „Kosovski boj“ je „živeo“ 16 godina i bio ponos kako učenika tako i Vrdničana, da bi 2007. godine tadašnja direktorka škole Oreščaninova angažovala molere i naredila da se mural pregletuje i prekreči.

Foto: Ilustracija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo