Preko TV kanala za dijasporu naplaćivani preskupi SMS-ovi (VIDEO)

Lažnim SMS kvizovima i nagradnim igrama oštetili građane za 35 miliona evra

28.5.2013.
16:40
VOYO logo

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje 17 osoba, koje se sumnjiče da su SMS porukama prevarom pribavili korist veću od 15 miliona evra.

Privedena grupa osumnjičena je za udruživanje u krivičnim delima - prevara, pranje novca i neovlašćeno korišćenje autorskog dela, a da su građane oštetili za 35 miliona evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među uhapšenima su, kako se navodi, organizatori te kriminalne grupe - vlasnik firme "Fonlider" Rade Jovičić, zamenik generalnog direktora "Fonlidera" Radivoje Pušonja i vlasnik TV Duge i TV Astre Dušan Morača.

Privedeni su i Sava Morača, Vlado Stefanović, Ivana Nikolić, Marko Gajić, Marko Šolajić, Sretenka Morača, Jožica Plevnik, Aleksandra Đerić, Jasna Krsmanović, Aleksandar Lazić, Zoran Majdak, Branko Kostić, Marko Aćimović, Čedomir Tasovac i Vladan Petrović, objavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simulirali SMS kvizove i nagradne igre

Prema navodima krivične prijave Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, ovim osobama se stavlja na teret da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe organizovali lažne kvizove i nagradne igre, rekao je Radisavljević za B92.

Oni su time navodili gledaoce i slušaoce više radio i TV stanica "da pozivajući studio ili šaljući SMS poruke preko takozvanih kratkih brojeva učestvuju u simulovanim kvizovima i nagradnim igrama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cene poziva i SMS poruka preko tih brojeva su bile znatno više od redovnih tarifa a svi pozivi gledalaca i slušalaca su držani na čekanju kako bi se uvećao broj impulsa odnosno troškovi osoba koja su se javljala, kazao je Radisavljević.

On je naveo i da "niko od zainteresovanih gledalaca i slušalaca nije uključivan u program, a obećane vredne robne i novčane nagrade su navodno dobijali članovi organizovane kriminalne grupe, koji su se po dogovoru sa organizatorima javljali i tako stvarali privid da se radi o regularnom takmičenju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TV Duga, kako stoji na internet stranici te televizije, definisana je kao televizija srpske dijaspore. Navode i da redovno emituju guslarske i pravoslavne emisije. Okosnica programa TV Duge su želje i čestitke kojima, kako se navodi na sajtu te televizije, "Srbi iz dijaspore kontaktiraju sa rodnim krajem prijateljima i rodbinom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim osumnjičenima je određeno zadržavanje radi saslušanja a Tužilaštvo za organizovani kriminal će u roku od 48 časova saslušati privedena lica, a potom doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka, rekao je Radisavljević.

Zbog sličnih mahinacija i u martu 2010. godine uhapšena je grupa koja je dobila naziv "SMS mafija", koja je, koristeći kompjuterske programe i mobilne telefone, uticala na ishode nagradnih igara na Pinku i RTS-u. Organizator nagradne igre na RTS-u bila je Državna lutrije Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo