Počeo upis u srednje škole

Upis traje danas i sutra

8.7.2013.
11:26
VOYO logo

Upis đaka u srednje škole u Srbiji u prvom upisnom roku počinje danas i trajaće do utorka 9. jula, kada će biti objavljena preostala slobodna mesta, prenose Beta i B92.

Upis će se obavljati od 8 do 15 sati, a tom prilikom potrebno je dostaviti originalnu upisnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za upis su potrebna sledeća dokumenta: prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji može biti stariji od šest meseci i lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, ako su potrebni za obrazovni profil, diplome i druge dokaze o posebnim dostignućima.

Ove godine prilikom rangiranja za upis boduje se samo uspeh postignut u osnovnoj školi. Rezultati testova iz srpskog jezika i matematike se ne računaju, pošto su testovi dospeli u javnost pre zvaničnog polaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mada je većina učenika uspela da upiše željenu školu, nezadovoljni će ostati oni koji su želeli da poprave broj bodova na poništenim maturskim testovima, kao i roditelji koji su mesecima unazad plaćali pripremene časove svojoj deci, smatra Branislav Pavlović iz Sindikata prosvetnih radnika.

- Ono što nije dobro je da će se povećati broj odeljenja u nekim školama, verovatno gimnazijama, gde imate veliku navalu vukovaca, a na konto toga će biti slabiji upis u nekim srednjih školama, koje ionako pate sa učenicima tako da će neke naše kolege ostati bez dela norme. Sve je to posledica ove neregularne mature. Onda bi ti vukovci bili u neravnopravnom položaju ako im se ne bi omogućilo da upišu željenu školu. Biće najsmešnije da oni učenici koji nisu izašli na maturu će morati da polažu ponovo maturu pa im se ponovo ti rezultati neće računati. Sve je zbrljosano, tako da je teško naći neko pametno rešenje. Ovo ne bi smelo više da se ponovi - rekao je Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici koji nisu rasporedjeni u prvom krugu imaće šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mesta.

Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga osnovne škole će objaviti 9. jula od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od 9 do 15 časova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo