PIO / fond propada, a imovinu iznajmljuju džabe

Penziono-invalidski fond više od 25 godina iznajmljuje oko 19.000 kvadrata penzionerskim udruženjima, ali besplatno

22.6.2013.
11:04
VOYO logo

Uprkos tome što su davanja PIO fondu najveća stavka u srpskom budžetu, imovinom ovog fonda raspolaže se na „čudan“ način.

Naime, Trojka je došla do spiska poslovnog prostora koji poseduje PIO fond u 108 gradova širom Srbije, a prema kojem ova institucija skoro 25 godina besplatno iznajmljuje oko 19.000 kvadratnih metara penzionerskim udruženjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem ne bi možda ni bio toliko veliki da se prostorije koje je fond namenio svim penzionerima u Srbiji, ne koriste u razne komercijalne svrhe, a da fond od toga nema nikakve koristi.

Trojka je, naprimer, nedavno otkrila da se u čak 10 gradova ove prostorije iznajmljuju Partiji ujedinjenih penzionera Srbije, koja fondu ne daje novac za njihovo korišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to nije jedini primer, pa tako u Leskovcu postoji više od 2.000 kvadratnih metara koje su iznajmljene penzionerima a koje se koriste i za razne lokale i kafiće.

Novac obično ide penzionerskim udruženjima koja koriste ove prostorije, a retko koja od njih podnose izveštaje fondu o tome da li se novac troši za penzionere ili ide u neke druge svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to da u većini udruženja, penzioneri plaćaju članarinu, iako fond ne naplaćuje ove prostorije, a obično je izgovor taj što penzionerska udruženja moraju da pokriju razne tekuće troškove.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi PIO fond trebalo da preispita sve te ugovore, naročito nakon otkrića Trojke, da PUPS koristi taj prostor u sopstvene svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Naravno da bi PIO trebalo da preispita te ugovore i natera ih ili da što pre naplate komercijalnu kiriju ili da ih isteraju. To je zlopuotreba PUPS-a jer ako je imovina vlasništvo neke državne institucije onda je ona obavezna da je na nanajbolji način koristi. Tu možda ima čak i korupcije. Naravno da PIO fond treba da izvrši pritisak da što uvede jednu uobičajnu kiriju onima koji za lične svrhe koriste te prostorije. A ukoliko to ne može, onda deo te imovine može da se proda pa da se poveća prihod PIO fonda – smatra on.

Prema računici Trojke, PIO fond bi od iznajmljivanja ovog prostora po prosečnoj ceni od šest evra po kvadratu mogao mesečno da zarađuje oko 115.000 evra. Ako se uzme da penzionerska društva koriste besplatno ovaj prostor oko 25 godina, to znači da je fond do sada mogao da zaradi oko 34,5 miliona evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, takođe, misli da fond mora da preispita o kakvim se tu ugovorima radi.

- Zašto neki poslovni prostor ne ubaciti u tržišnu funkciju? Ako ne može da se iznajmi, treba videti da li neki prostor treba uopšte da ostane u vlasništvu PIO fonda. Najgora solucija je da tako stoji i da se ne izdaje. Penzionerskim udruženjima bi mogao da se ostavi neki prostor, ali on ne mora da bude tako megalomanski. Jer je sigurno da među tim kvadratima, postoje prostorije koje se mogu prodati ili iznajmiti i tako popuniti kasu PIO fonda – rekao je Đogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to da je većina penzionerskih udruženja koja se nalaze u tim prostorijama istovremeno i član Saveza penzionera Srbije, na čijem čelu se nalazi Jovan Krkobabić, predsednik PUPS-a. U Savezu su ranije Trojci izjavili da nekakva evidencija postoji, ali da je svako udruženje registrovano posebno, zbog čega imaju pravo da raspolažu imovinom na svoj način.

Foto: Kurir

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo