Patrijarh: Poseta pape Srbiji bila bi korisna

Papa dobrodošao, ali docnije

31.12.2012.
2:54
VOYO logo

Poseta pape Benedikta XVI Srbiji bila bi korisna i ne bi ništa smetala, izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej povodom polemika u javnosti o tome da li bi poglavar Rimokatoličke crkve trebalo da dođe 2013. godine u Srbiju na proslavu 17 vekova Milanskog edikta u Nišu.

Papa treba da dođe u Srbiju, to je moje lično mišljenje. Iako ima razloga za odlaganje njegove posete, bilo bi dobro da dođe do susreta i dijaloga dve crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja verujem da će jednog dana do toga i doći - izjavio patrijarh Irinej u emisiji "Sedmica" Prvog programa Radio Beograda.

On je rekao da je Sabor SPC odlučio da na proslavu godišnjice Milanskog edikta pozove prestonice pravoslavnih crkava, a i druge crkve, pa i katoličku, da pošalju svoje predstavnike na najvišem nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh je ukazao i na neke razloge zašto u ovom trenutku papa nije dobrodošao u Srbiju, navodeći da je istorija Drugog svetskog rata i nedavnih ratova na tlu bivše Jugoslavije, stvorila "jedno veliko neraspoloženje prema našoj braći sa zapada".

Poglavar SPC je zaključio da je "možda celishodnije da taj poziv ne bude upućen ovom prilikom, a kako će to biti ubuduće videćemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo