Otac, majka i 12 dece protestuju u šatoru ispred novosadske „Čistoće“ (FOTO)

Saša Kiš je, pre tri meseca, zbog sukoba sa rukovodstvom dao otkaz u firmi

23.9.2013.
15:00
VOYO logo

Novosađanin Saša Kiš, otac dvanaestoro dece, protestuje sa svojom porodicom ispred JKP "Čistoća", preduzeća u kojem je radio, piše "021".

Kako kaže, njegova materijalna situacija je teška, jer njih četrnaestoro živi u kući koju su podigli na kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprkos takvoj situaciji, Kiš je pre tri meseca zbog sukoba sa rukovodstvom dao otkaz i od tada nigde ne radi. On od bivšeg preduzeća zahteva da mu isplate otpremninu za deset godina radnog staža, ali objašnjava da se još uvek tim povodom nikome nije obraćao.

Sa druge strane, portparolka Čistoće Sofija Mitrović, uz priloženu dokumentaciju, kaže da su zahtevi Saše Kiša u potpunosti neosnovani, jer je sam dao otkaz i da samim tim nema prava da traži otpremninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona objašnjava da je Kiš u Čistoći počeo da radi 2003. preko studentske zadruge. Nakon povrede na radu, on se odrekao naknade u iznosu od 600.000 dinara, zarad zaposlenja na neodređeno. Kiš je 2004. godine potpisao ugovor i počeo da radi kao radnik na sortiranju na deponiji, ali je zbog, kako kaže portparolka, teškog fizičkog posla tražio premeštaj na mesto čistača ulice, što podrazumeva smanjenje koeficijenta. Pošto je u međuvremenu uzeo kredit za kuću, tražio je da se vrati na deponiju, kako bi mu se uvećala zarada. Međutim, u sukob sa rukovodstvom je ušao zbog, kako navodi Sofija Mitrović, opomena što je uzimao odeću za decu, ali i sekundarne sirovine.

- Stav rukovodstva je takav da niko ne može da iznosi ništa iz kruga firme jer samim tim vi kršite ugovor o radu, to je povreda radne obaveze na osnovu koje poslodavac može da vam da otkaz -, objašnjava ona, dodajući da mu je "Čistoća" ipak "progledala kroz prste" jer je reč o radniku koji hrani mnogočlanu porodicu i specifičnog je socijalnog statusa, te ga je samo opomenula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Kiš se posvađao sa nadležnima i zatražio sporazumni raskid ugovora, koji je već sledećeg dana potpisao. U tom slučaju, kako objašnjava portparolka Čistoće, on nema prava na otpremninu jer je svojevoljno raskinuo radni odnos čime se, prema pravnoj regulativi, odriče svih naknada.

Kiš je, kako objašnjava, sam dao otkaz, ali smatra da je Čistoća dužna da mu za deset godina radnog staža isplati novac. Takođe, sada traži i odštetu za povredu ruke 2003. godine koje se tada odrekao u korist zaposlenja. Na pitanje novinara o kojoj sumi je reč i koliko plata mu duguju, Kiš kaže da ne zna i da im još uvek nije uputio nikakav zahtev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo