Novosađanka nakon porođaja dobila sepsu i ostala bez materice

Da li će neko preuzeti odgovornost?

13.9.2013.
10:12
VOYO logo

Mada je imala problema sa crevima još od ranog detinjstva, zbog čega je prvi put operisana kao tromesečna beba, Novosađanka Andrea Prodanović (29) imala je zdravu trudnoću. Ipak, kada se, decembra prošle godine, zbog bolova u stomaku, u osmom mesecu trudnoće, javila u novosadsko porodilište, nije ni sanjala da će se ubrzo naći na ivici smrti, pišu "Novosti".

Svoju tek rođenu, zdravu devojčicu Ninu, videla je samo jednom, a onda je pala u komu. Aparati su je danima održavali u životu. Zbog trovanja krvi neposredno posle operacije, ostala je bez mogućnosti da Nini rodi brata ili sestru. Lekari u novosadskom porodilištu, međutim, tvrde da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da bi ovu mladu ženu sačuvali u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrea, međutim, kaže da, iako su imali uvid u njenu medicinsku dokumentaciju i raniji problem sa crevima, lekari, ipak, nisu na vreme prepoznali pravi uzrok njenih bolova, već su, verujući da je u pitanju prevremeni porođaj, tretirali kao i bilo koju drugu trudnicu.

- Olako su prihvatili moj slučaj. Znali su moje prethodne operacije i dijagnozu. Njihova dužnost je bila da mi pomognu! Javila sam se zbog bolova u stomaku, a oni su me u porodilištu ostavili da prva dva dana samo ležim i čekali da porođaj počne -, rekla je za "Novosti", Andrea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ali, kako se ništa nije dešavalo, a bolovi nisu prestajali, poslali su me na indukciju. Ni to nije pomoglo, pa su me porodili carskim rezom i tek tad, kad su me otvorili, uočili žuč, pravi uzrok bolova. -

Prilikom carskog reza, kada je na svet donela zdravu devojčicu, Andrei je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, popularno zvanoj Betanija, izvađena žučna kesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tada počinje pakao. Operacija nije dobro prošla. Umesto da se oporavljam, meni je iz dana u dan bilo sve gore, ali lekari na to nisu obraćali pažnju. Bila sam naduvena, otečena, a rad creva nije uspostavljen drugog dana posle carskog reza, kako je uobičajeno -, priča Andrea.

Ona dodaje da je tek šesti dan podvrgnuta ponovnoj operaciji, kada je ustanovljeno da joj se crevni sadržaj izliva u trbušnu duplju. Ali, već tad bilo je kasno, jer su Andreina creva, bukvalno, pukla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te anestezije Andrea se nije probudila skoro deset dana. U teškom stanju prebačena je u Urgentni centar i lekari su se borili za njen život. Zbog izlivanja creva, sepsa je zahvatila i matericu i njen grlić, pa je Andrea tokom druge operacije ostala i bez reproduktivnih organa.

- Oduvek sam želela troje dece... Meni je to pravo oduzeto i dalje ne znam čijom krivicom, ali želim da se to konačno utvrdi. Zato sam svoj slučaj prijavila zdravstvenoj inspekciji -, odlučna je mlada žena, koja je tek nedavno, devet meseci posle preživljenog pakla, počela da se oporavlja, skinuvši ileostomu (spona između tankog creva i stomaka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV Dragan Stajić, potvrdio je "Novostima" da je Andrein slučaj jedan od najkomplikovanijih koji su imali u dosadašnjoj praksi, ali da su ginekolozi i akušeri svoj deo posla obavili besprekorno.

- U zbrinjavanje ove pacijentkinje bio je uključen i konzilijarni hirurg sa Klinike za abdominalnu hirurgiju, a ne samo lekari iz naše klinike -, objašnjava Stajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Napominjem da je pacijentkinja ginekološki-reproduktivno bila potpuno zdrava, carski rez je dobro prošao, a beba koju je ona rodila bila je u dobrom stanju. Međutim, njeno stanje je otežala komplikacija sa crevima, zbog čega su morali da se uključe i hirurzi sa druge klinike. -

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo