Novi Sad nova prestonica?

Centar Novog Sada oblepljen je plakatima sa porukom da u narednoj godini bude glavni grad Srbije

30.12.2012.
22:20
VOYO logo

Centar Novog Sada oblepljen je plakatima sa porukom da u narednoj godini Novi Sad bude glavni grad Srbije, što je poruka političke organizacije "Treća Srbija" koja želi da promoviše ideju institucionalne decentralizacije Srbije.

Član inicijativnog odbora "Treće Srbije" Miroslav Parović kazao je danas Tanjugu da je poruka "Dragi sugrađani srećni vam Božićni i novogodišnji praznici sa željom da u narednoj godini Novi Sad bude glavni grad Srbije", predstavlja početak akcije te stranke na promociji ideje o sprovođenju nacionalno i građanski odgovorne decentralizacije u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Osnovni cilj je decentralizacija i dekoncentracija vlasti, tako da ne budu sve institucije na jednom mestu - rekao je Parović, navodeći da je predlog "Treće Srbije" da "sedište Vlade Srbije bude u Beogradu, da Predsedništvo Srbije bude smešteno u Novom Sadu, Generalštab u Nišu, a rukovodstvo policije u Kragujevcu".

- Takvom preraspodelom sedišta pojedinih organa vlasti postiglo bi se to da se svaki region razvija u skladu sa svojim osobenostima, a postigli bismo i istinsku decentralizaciju - smatra Parović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, Predsedništvo Srbije bi trebalo da se preseli u Novi Sad, jer, kako je naveo, krajevi severno od Save i Dunava zaslužuju tu čast da u njima bude prestonica Srbije.

- Osim toga, ukoliko bi Novi Sad bio glavni grad, time bi predupredili sve realniju mogućnost da krajevi severno od Save i Dunava postanu izvor novih političkih nestabilnosti - kazao je Parović, dodajući da je predlog da u Nišu bude Generalštab "najlogičniji, jer najveći bezbednosni izazovi dolaze sa juga države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parović je istakao da je došlo vreme da nove generacije političara ponude nova rešenja za razvoj Srbije, a ova akcija "Treće Srbije", po njegovim rečima, predstavlja jedan od takvih, novih predloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo