Nato šalje "patriot" rakete Turcima

Sukobi se približavaju sirijskoj prestonici

5.12.2012.
16:08
VOYO logo

Pobunjenici su opkolili vazduhoplovnu bazu blizu Damaska, dan nakon što je NATO odlučio da Turskoj pošalje rakete za vazdušnu odbranu. "Patriot" rakete su isključivo odbrambene, navodi se u NATO-u ali Sirija i njeni saveznici Rusija i Iran kritikuju tu odluku, jer povećava nestabilnost regiona.

Da podsetimo, Turska je članica NATO , protivnik je Asada i domaćin hiljada sirijskih izbeglica. Zvaničnici ove zemlje tvrde da su im rakete potrebne da bi mogli da obore rakete koje bi iz Sirije mogle pasti na njenu teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropski i američki vojnici će prvi put od početka građanskog rata u Siriji doći na sirijsku granicu.

Za bombardovanje i granatiranje pobunjeničkih predgrađa Damaska koja traju više od nedelju dana, aktivisti kažu da su najitnenzivniji napadi na tu oblast do sada, navodi Rojters. Sukobi oko Damaska su se intezivirali pre nedelju dana čime je rat, praktično stigao do samog centra moći predsednika Bašara Asada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunjenici drže opkoljenu vazduhoplovnu bazu Akraba koja se nalazi oko četiri kilometra od prestonice.

- Mi još nemamo bazu pod kontrolom ali preuzimanje je u toku. Nadamo se da će u narednim satima pasti u naše ruke - izjavio je Abu Nidal, portparol pobunjeničke brigade Habib al-Mustafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je kazao da je ubijeno i zarobljeno nekoliko desetina vojnika iz obližnje jedinice vazduhoplovne odbrane a ostali su pobegli.

- Apsolutno je jasno da vlada hoće da odseče prestonicu, budući da je grad izgrađen tako da su svuda oko njega vazduhoplovne baze. Sada nam je cilj da zauzmemo određene strateške tačke pre nego što pokušamo da uđemo u grad - izjavio je portparol pobunjenika Abu Nidal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, više od 41.000 ljudi poginulo je od početka sukoba u Siriji, prenosi AFP.

Izveštaje iz Sirije nije moguće potvrditi zato što vlada još uvek ograničava pristup novinara toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo