Nastavnik osuđen za zlostavljanje učenika izabran za direktora

Terao đake da se međusobno udaraju glavama, i da tuku glavom o zid

17.10.2013.
12:17
VOYO logo

Profesor istorije Vladimir Vučković postavljen je za direktora beogradske OŠ “Marko Orešković” iako je osuđen za tri krivična dela zlostavljanja učenika dok je ranije bio direktor, terajući ih da udaraju glavom u zid i međusobno da se udaraju glavama.

Vučković je, pored zlostavljanja dece, osuđen i za krivično delo neosnovanog dobijanja i korišćenja kredita. Prvi osnovni sud u Beogradu je Vučkoviću za sva krivična dela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam meseci sa rokom proveravanja od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda je postala pravosnažna kada je Apelacioni sud 4. 10. 2011. odbio Vučkovićevu žalbu, tako da je on i dalje pod uslovnom osudom koja ističe 2016. godine.

Zlostavljanje učenika

Jednom đaku je naredio da skine naočare i da sve jače i jače udara glavom o zid, a drugom je zapovedio da legne na pod, pa mu je stavio svoju nogu iznad glave upitavši: “Šta bi tebi bilo da ti ja spustim nogu na glavu”, navodi se u presudi koju je doneo Prvi opštinski sud, a potvrdio Apelacioni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitujući uzroke tuče među đacima, Vladimir Vučković uhvatio je dvojicu učenika za potiljak, postavio ih jednog naspram drugog i udarao ih glavom o glavu, piše u presudi.

Uprkos tome, školski odbor ga je, uz saglasnost Ministarstva prosvete, u drugom polugodištu prošle školske godine izabrao za direktora škole “Marko Orešković”. Vučkoviću ovo čak nije ni prvi mandat jer je već bio direktor iste škole pre 11 godina, kada je i optužen za zlostavljanje učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U velikoj sam gužvi, ali ću vam biti na raspolaganju od naredne nedelje. To o čemu hoćete da pričamo može da sačeka nekoliko dana - rekao je Vučković za “Blic”.

Roditelji đaka kažu da su očajni od kada je on izabran za direktora i da s njim ni o čemu ne mogu da se dogovore jer svaki njihov predlog ili kritiku shvata kao podrivanje autoriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Odeljenje sedmog tri izmestio je iz smene u koju idu ostala odeljenja sedmog razreda i promenio im nastavnike. Razlog je navodno bio manjak učionica. Mi smo mu onda predložili da pete i šeste razrede stavi u jednu smenu, a sedme i osme u drugu. Međutim, nije hteo ni da čuje. Sve molbe roditelje i đaka bahato je odbacivao. Nastavnici nam pričaju da su u strahu i da im preti smanjenjem fonda časova ako mu se usprotive - pričaju roditelji.

Vučković predočio uverenje da nije osuđivan

Velimir Tmušić, načelnik Prosvetne inspekcije, bio je iznenađenim navodima o osuđivanom direktoru, jer kaže da je Vučković, prema dokumentima koja je predao, ispunjavao uslove za izbor. „On je bio uslovno osuđen i podneo je ostavku na mesto direktora čim se to desilo. Međutim, prema dokumentima koja je predao kada je nedavno ponovo konkurisao za direktora, izbrisan je iz sudskog registra. Poseduje uverenje MUP da nema osuda sa pravnim posledicama i uverenje Prvog osnovnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak“, kaže Tmušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo