Nalaz stručnjaka: Beba se ugušila zbog greške lekarke

Izveštaj spoljnog nadzora pokazuje da bi bebica mogla biti živa da je carski rez izvršen dan ranije

22.8.2013.
11:02
VOYO logo

Beba blizanac u GAK-u „Narodni front“ umrla je zbog propusta lekara, pokazao je izveštaj spoljnog nadzora. Stručna komisija u izveštaju se poziva na obdukcioni nalaz br. 1525 od 7.8.2013, u kojem se navodi da je plod umro zbog nedostatka kiseonika, piše Blic.

Analizirajući sve detalje o vođenju blizanačke trudnoće pacijentkinje Branislave Branković, spoljna stručna kontrola, koju su obavili profesori Kliničkog centra Vojvodine i Kliničkog centra Srbije, utvrdila je da bi beba koja je mrtvorođena 29. jula u GAK mogla biti živa da je carski rez izvršen dan ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Oba ploda su do 28. jula 2013. u 7 sati još bila u dobroj kondiciji, te je završavanje trudnoće u toku toga dana moglo rezultovati u rađanju dece slabije kondicije, ali ipak živih - navodi se u ovom izveštaju.

Kako je potvrđeno da je plod umro od hipoksije (nedostatka kiseonika), jasno je da su CTG zapisi od 28. jula 2013. morali pobuditi sumnju na ugroženost ploda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ordinirajući lekar dr Zagorka Milovanović je morala, ako već nije prepoznala nastupajuću hipoksiju ploda na osnovu CTG zapisa, insistirati na ponavljanju i razjašnjenju istog, jer su oba zapisa toga dana bila daleko od idealnog - utvrdio je spoljni stručni nadzor.

Izveštaj spoljnog nadzora Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ stigao je u GAK “Narodni front“ u ponedeljak, a ustanova ima pravo žalbe u roku od tri dana, kada u Ministarstvo zdravlja moraju proslediti ovaj dokument. U Zdravstvenoj inspekciji nisu potvrdili, ali ni opovrgli zaključak ovog izveštaja, mada tvrde da još nije konačan. - Ustanova ima pravo da tri dana od prispeća izveštaja podnese žalbu, prigovor ili iznese nove činjenice, koje šalje Institutu “Batut”, a oni potom sve objedinjuju i prosleđuju Ministarstvu zdravlja, koje mora uzeti u razmatranje sve izveštaje i mišljenja. Tek nakon što Ministarstvo razmotri izveštaj spoljnog nadzora i prigovor ustanove, odlučuje o konačnom zaključku - kaže za „Blic” Jelica Radulović iz Zdravstvene inspekcije. U Ministarstvu zdravlja kažu da će dalje korake u vezi s ovim slučajem preduzeti kada dobiju izveštaj od „Batuta“. - Klinika danas mora „Batutu“ da prosledi žalbu ukoliko je ima. Oni potom objedinjuju sva dokumenta i šalju ih nama. Tek kada dobijemo sve podatke, odlučićemo šta je validno i izneti konačni izveštaj uzimajući u obzir sve analize. Nakon toga, ukoliko bude potrebno, sud će doneti svoju odluku - kažu u Ministarstvu. U Lekarskoj komori Srbije tvrde da obdukcioni nalaz pokazuje uzrok smrti, ali ne i krivicu. - Tužilaštvo donosi odluku ima li mesta za krivično gonjenje lekara. Ovo je potencijalni predmet suda časti, a etički odbor će raspravljati o svim izveštajima - kaže dr Tatjana Radosavljević, direktorka LKS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo