Na ulične dilere kreće sto policajaca

Formiraće se služba za prevenciju narkomanije i sprečavanje trgovine drogom

17.6.2013.
6:39
VOYO logo

Srpska policija priprema formiranje službe za prevenciju narkomanije i sprečavanje trgovine drogom. Direktor policije Milorad Veljović i načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović za “Blic” najavljuju da će služba biti formirana na jesen, da će pokrivati teritoriju cele Srbije i da će prvenstveno biti usmerena protiv uličnih dilera.

Direktor Veljović kaže da će nova služba, koja će prema sistematizaciji imati sto zaposlenih, biti podeljena u dva specijalna tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Jedan tim će se isključivo baviti prevencijom, dok će drugi biti represivan. Služba će biti direktno vezana za načelnika Uprave kriminalističke policije. Njeno sedište biće u Beogradu, ali će imati ogranke u svim policijskim upravama u Srbiji. I sve ostale uprave unutar MUP-a biće logistička podrška novoj službi. Pre svega, zato što je više od polovine krivičnih dela imovinskih delikata posledica narkomanije. Za službu će biti vezano i odeljenje za borbu protiv finansijskog kriminala jer se novac zarađen na prodaji droge pere, a cilj je da otkrijemo kako se on legalizuje, i naravno da se zapleni - kaže direktor Veljović.

Načelnik Milović objašnjava da meta ove službe neće biti najjače organizovane kriminalne grupe, jer je to posao Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ideja da se formira služba za prevenciju narkomanije i sprečavanje trgovine drogom je nastala pre dve godine, kada smo vodili akciju “Morava” kako bismo školsku decu zaštitili od uličnih dilera i to će biti glavni cilj nove službe. Tada smo shvatili potrebu da ta borba mora biti stalna i mora se sprovoditi na teritoriji cele Srbije. Za sada, tu borbu vodila su samo dva odeljenja, jedno u beogradskoj policiji, a drugo u SBPOK-u, što nije dovoljno. Nije ni logično da srpska policija koja je lider u borbi protiv droge nema takvu službu - kaže Milović.

On navodi i da srpska policija za formiranje ove službe ima veću podršku stranih službi, među kojima je i američka DEA, nego što je za to zainteresovanost pokazala naša država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zato skrećemo pažnju svim nadležnim državnim strukturama na značaj formiranja ove službe jer jedino na taj način možemo da povećamo procenat rešavanja krivičnih dela koja su motivisana drogom, a koja bitno utiču na bezbednost građana - kaže Milović.

Službi će, kako kaže direktor Veljović, u borbi protiv trgovaca narkoticima na raspolaganju biti i informacije američke DEA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Na nedavnom sastanku organizacije AJDEK, međunarodnog udruženja za borbu protiv narkotika koji je održan u Moskvi, imali smo sastanak i sa direktorkom DEA Mišel Leonkhart. Od nje smo dobili podršku za formiranje službe, obećana nam je saradnja u razmeni informacija, kao i maksimalna pomoć u nabavci sredstava i organizovanju obuke. U novoj službi radiće oni koji su u MUP-u i dosad bili najviše posvećeni ovoj problematici, ali i mladi ljudi koji će za rad ići na specijalnu edukaciju. Edukacija će biti cilj i u preventivnom radu službe, ali edukacija dece, roditelja i prosvetnih radnika na prepoznavanju pogubnog dejstva narkotika. Sa njima će se raditi i na razotkrivanju identiteta dilera, i funkcionisanja narko-mreža - kaže Veljović.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo